Főoldal > EGÉSZSÉG > A szénanáthás beteg 5 típusa

A szénanáthás beteg 5 típusa

allergiagyógyításgyógyszerkezelésorrfolyáspollenszénanáthatüsszögés
0

Írta:

Pár tüsszögés, kis orrfolyás, szemviszketés, fura zavaró érzés a torokban – mit teszel, ha nálad is jelentkeznek a szénanátha első jelei? Csak leszaladsz a közeli patikába egy recept nélkül kapható gyógyszerért? Esetleg előveszed a tavalyról maradt gyógyszereket és azokat szeded? Tudatosan készülsz, naprakész vagy az aktuális pollenhelyzetről, így pontosan tudod, mire számíthatsz? 

1. Az ignoráló 

Évek óta szenved, az év egy adott szakaszában jelentkeznek a tünetei, így nagy valószínűséggel pollenallergiás, de erről egyszerűen nem vesz tudomást. Gyógyszerről, szteroid orrspray-ről hallani sem akar, inkább átvészeli azt a pár hetet – vagy hónapot – amíg az allergén növény virágzása tart.

Mire számíthat?
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a legrosszabb, amit tehetünk, ha semmilyen módon nem kezeltetjük az allergiát. Ez ugyanis nemcsak az életminőséget rontja – nappal is zavaró például az állandó orrfújás vagy éjjel az orrdugulás – de a kezeletlen allergia súlyosbodhat, újabb allergiák vagy akár asztma is kialakulhat.

2. Az öndiagnoszta 

Leginkább az internetről és saját, esetleg ismerősök tapasztalataiból tájékozódik a betegségéről. Állítja, hogy az allergia nem komoly dolog, éppen ezért nem is fordít jelentősebb figyelmet rá. Ha a tünetei jelentkeznek, a patikából szerzi be a szükséges gyógyszereket.

Mire számíthat?
Az allergia kezeléséhez pontosan ismerni kell a beteg tüneteit, hogy mire allergiás. Ehhez első lépésben allergiavizsgálatot kell végezni – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. Nincs két egyforma allergiás beteg, a személyre szabott kezelés során pedig egyaránt alkalmazunk vény nélkül is vényre kapható gyógyszereket. Az optimális kezelés érdekében, a tünetmentességhez tehát szükséges időnként az orvosi kontroll.

22465773 - young woman with allergy during sunny day is wiping her nose.

3. Az orrcseppfüggő 

Ő az allergiás beteg egy speciális típusa. Lehet, hogy nem csak pollenszezonban, hanem egész évben kínozza az állandó orrdugulás, de ennek nem tulajdonít különösebb jelentőséget. Gyors megoldást keres és talál is a vény nélkül beszerezhető, nátha esetén is használatos nyálkahártya lohasztó szer formájában. Akár havonta többet is elhasznál, éveken át, anélkül, hogy pontosan tudná, mi okozza az orrdugulást.

Mire számíthat?
A recept nélküli, nátha esetén gyors segítséget nyújtó orrspray használata csak egy héten át javasolt, az előírt napi dózisban. Ennél tovább – különösen hónapokig, évekig – alkalmazva viszont akár az orrnyálkahártyát is tönkreteheti, szaglásvesztést vagy műtéttel kezelhető orrkagyló megnagyobbodást okozhat. Tartós orrdugulás esetén fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, mert akár lakáson belüli allergén – poratka – orrpolip vagy orrsövényferdülés is okozhatja. Ha valóban allergia áll a hátterében, akkor a hosszú időn át biztonsággal használható szteroidos orrspray felírása javasolt.

4. A tudatos 

Évről-évre konzultál allergológusával. Már az allergén növény virágzását megelőzően felkeresi kezelőorvosát, hogy a szükséges gyógyszereket beszerezze. Ha azokat nem érzi elég hatásosnak, vagy egyéb allergiás tünete jelentkezik, felkeresi orvosát, aki a tünetei függvényében módosítja a terápiát.

Mire számíthat?
Odafigyelésének, jól beállított kezelésének köszönhetően képes kontrollálni a betegségét, pollenszezonban tünetmentes. A rendszeres orvosi kontroll biztosítja, hogy minden szokatlan tünet, változás idejében felismerésre és kezelésre kerül.

5. A hosszútávra tervező 

Idegenkedik az évek óta tartó gyógyszerszedéstől, nem akar az évnek azonos szakaszában hónapokig több tüneti szert használni, vagy nem érzi azok hatását kielégítőnek. Tart az allergiás asztma megjelenésétől, vagy enyhe asztma esetén a súlyosbodásától. Gyermeke allergiás és az iskolában nehezére esik a tüneti szerek használata.

Mire számíthat?
Az allergén immunterápia jelenleg az egyetlen, ami képes tartósan megszüntetni az allergiás szüneteket. Már gyermekkortól alkalmazható, a hatóanyag a szájnyálkahártyáról szívódik fel, ehhez naponta egy alkalommal kell a nyelv alá cseppenteni, vagy a tablettát a nyelv alá helyezni. A kezelés alatt a beteg szervezete hozzászokik ahhoz az anyaghoz, amely korábban a tüneteit okozta, így végül az allergiás tünetei nem jelentkeznek. A teljes kezelés ideje három év, de már az első évben jelentős javulásról számolnak be, akik elkezdték.

Forrás: Budai Allergiaközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X