Főoldal > EGÉSZSÉG > Allergia? Keresd az igazi tettest!

Allergia? Keresd az igazi tettest!

allergiaimmunrendszerporvirágpor
0

Írta:

A pollenallergiánál sokszor nem a virágpor a bűnös, hanem egészen más anyag téveszti meg az immunrendszert. Ha ezt elkerülöd, minden túlérzékenységi reakció elmúlhat.

Tüsszögsz a pollenszezonban, viszket a bőröd a háziportól. Elmész egy allergiatesztre, ahol kimutatják, hogy a füvek, fák, vagy a lakásban lévő por a kiváltó ok. Az antihisztamin készítmény enyhülést nyújt, de ha a probléma gyökerét is szeretnéd megtalálni, mélyebbre kell ásnod.

Megzavarodott immunrendszer

Nehéz elképzelni, hogy egy természetben megtalálható növény, vagy éppen a szőnyegen lévő néhány porszem problémát okozhat. Ezekkel az anyagokkal több száz, sőt ezer éve együtt él az emberiség. Az utóbbi években mégis rohamosan szaporodik az allergiások száma. Több nézet is született ennek magyarázatára, a méreganyagokkal terhelt környezetet is okolják a kutatók. A legérdekesebb felfedezés a bázisallergén fogalma.

Ha bekerül egy olyan anyag a szervezetedbe, ami a testednek idegen, nem tudja feldolgozni, az immunrendszer támadásba lendül. Nem mindig tudja megkülönböztetni, hogy mi ellen védekezik – ezért sok esetben más anyagokra is túlérzékenységi reakció lép fel. Azt hiszed, a mogyoróbokortól van szénanáthád, holott lehet, hogy a sajtpultot kéne elkerülnöd a bevásárláskor.

54246236 - nut allergies

Nehezen emészthető fehérjék

A leggyakoribb bázisallergén a tej és a tejtermékek. Olyan összetevőket tartalmaznak, melyek a kisborjú gyors növekedését szolgálják – ám a felnőtt emberi szervezet működéséhez nem igazán van rá szükség. A tej fehérjéje, a kazein nehezen emésztődik, erjedési folyamatokat indíthat el a bélrendszerben. A sajtokban pedig a hisztaminszint is magas, ez szintén megnöveli az allergiák esélyét – nem csak a sajtra, de a megbolydult immunrendszer miatt a pollenekre is!

A húsok, különösen a vörös fajták, arachidonsav nevű anyagot tartalmaznak. Ez gyulladást kelt a testedben, növeli a szénanátha és a bőrviszketés kockázatát. A salakanyagok felhalmozódásához is hozzájárul, így a méregtelenítési folyamatok gátlódnak, ez viszont határozottan hátrányos az allergiások számára. A fehér cukor ugyancsak, hiszen kedvezőtlenül befolyásolja a bélflórát.

Érdemes tesztelned, nálad vajon melyik bázisallergént kell kiiktatni ahhoz, hogy megszabadulj az allergiától egész évben.

Rotációs módszerrel nyomozz!

Néhány héten keresztül figyeld meg, hogyan változik a szervezeted, ha elhagyod a leggyakoribb bázisallergéneket. Tehéntej helyett válaszd a növényi rizsitalt, vagy mandulatejet, zabtejet! Sajtokból is találsz növényi változatot, de ennél is egészségesebb megoldás, ha avokádószeleteket teszel a szendvicsedbe, reszelt sajt helyett pedig sajtra emlékeztető ízű sörélesztőpelyhet szórsz a tésztákra.

A tojás, a vörös hús helyett a fehérjebeviteled nagy részét fedezd borsó- és babfélékből, de a zöld leveles zöldségek is aminosavakban gazdagok. A döntően növényi alapú, sok nyers és enyhén párolt ételt tartalmazó étrend hatására enyhülnek, majd meg is szűnhetnek az allergiás tüneteid. Érdemes a változást minél előbb elkezdeni, hiszen a szervezetednek időre van szüksége a tisztuláshoz, megújuláshoz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X