Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 módszer a gyulladások csökkentésére

10 módszer a gyulladások csökkentésére

fájdalomgyulladásimmunrendszer
0

Írta:

Akár akut, akár krónikus gyulladással bajlódsz, igencsak meg tudja keseríteni a mindennapjaidat. Előbbi az immunrendszer gyors reakciója fertőzésre vagy irritációra. Krónikus esetben viszont valamilyen elhúzódó egészségügyi probléma (ízületi gyulladás, asztma, Crohn-beteség, stb.) áll a háttérben.

Ajánlunk néhány módszert, amivel enyhítheted a panaszokat.

1. Egyél mediterrán étrendet

Tápanyagokban gazdag élelmiszerekről van szó. Jó választás a sok gyümölcs és zöldség, a mogyorófélék, a halak, az olívaolaj, a hüvelyesek és a gabonafélék. Ez az étrend jó hatással van a szív- és érrendszeredre is.

2. Csökkentsd az erősen feldolgozott élelmiszerek fogyasztását

Mérsékeld azokat az ennivalókat, amelyek hozzáadott cukrot, mesterséges zsiradékokat, túl sok sót tartalmaznak, illetve a zsírban sült termékeket, a feldolgozott húskészítményeket is próbáld meg minimalizálni.

3. Használj gyógy- és fűszernövényeket

Bátran nyúlj hozzájuk és kísérletezhetsz is velük. Különösen ajánlott a fokhagyma, a gyömbér, a fahéj és a kurkuma.

4. Egyél sok gyümölcsöt és zöldséget

Nem véletlenül ajánljuk külön is, hiszen tényleg nagyon fontosak a gyulladáscsökkentésben. Sok antioxidánst tartalmaz többek között a földieper és a cseresznye. Próbálj meg friss zöldséget és gyümölcsöt enni mindennap.

5. Keresd az E-vitaminban gazdag élelmiszereket

Ilyenek a diófélék, a mogyoró, a földimogyoró, a mandula és a napraforgómag. Fontos forrásuk a növényi olajok, de választhatod a brokkolit vagy a spenótot is.

6. Juss hozzá az Omega zsírsavakhoz

Különösen fontos az Omega-3 és az Omega-9 bevitele. Az előbbi csökkenti a vérnyomást és javít a koleszterinszinteden is. Többek között lazac, szardella vagy szardínia fogyasztással juthatsz hozzájuk.

37114421 - wooden spoon and bowl with green olives on a cutting board on the table of the kitchen

7. Mozgasd át a testedet és az elmédet is

Van néhány olyan mozgásforma, amivel egyszerre tudod ezt megvalósítani. Ilyen a jóga, a tai-chi és a meditáció. Tanulmányok bizonyítják, hogy ezek jó hatással vannak a gyulladásokra.

8. Állj, ne ülj

A túl sok egy helyben ülés számos egészségügyi kockázattal jár, amelyek komolyabb problémákat is okozhatnak. Ezért, ha megoldható, akkor próbáld meg lecsökkenteni az ülés idejét. Használd például állva a számítógépet.

9. Mozogj rendszeresen

Ez is nagyon jó hatással van a gyulladásokra. Van olyan tanulmány, amely szerint napi 20 perces testmozgás már elegendő a jótékony hatás eléréséhez és ennek nem is kell túl intenzívnek lennie.

10. Aludj jól és eleget

Az se jó, ha túl keveset, de az se, ha túl sokat alszol. Az ideális alvási időszak 7-8 óra között lenne, de ezt nehéz mindig betartani. És próbálj meg törekedni rá, hogy ez minőségi pihenés legyen.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X