Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 ok, miért fogyassz fokhagymát minden nap!

7 ok, miért fogyassz fokhagymát minden nap!

antioxidánsegészségfokhagymafűszergyógyulásrákvérnyomás
0

Írta:

A fokhagyma kiváló fűszer, és nagyon egészséges is, ezért megéri minden nap fogyasztani.

Meg is mutatjuk azt a 7 érvet, hogy miért rendszeresen érdemes fokhagymát enni.

1. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban

A fokhagymában vannak aminosavak, enzimek és nagyon sok más olyan anyag, ami elengedhetetlen a szervezet normál működéséhez. Ha minden nap fogyasztasz foghagymát, máris közelebb kerültél az ideális vitamin- és ásványianyag-szinthez, ugyanis tartalmaz magnéziumot, vasat, kalciumot, káliumot, C- és B6-vitamint, valamint rostot.

2. Csökkenti a vérnyomást

Ha van a családban olyan, akinek magas a vérnyomása, biztos, hogy előkerült már a fokhagyma a témával kapcsolatban. A kutatások igazolták, hogy a fokhagyma az egyik leghatékonyabb segítség magas vérnyomás esetén.

3. Gombaölő és fertőtlenítő hatású

Gombaölő és fertőtlenítő hatásáról jól ismert a fokhagyma. Ezen tulajdonságai miatt jusson eszedbe, ha valamilyen fertőzéssel küzdesz. A leghatékonyabb, ha este eszel belőle, mondjuk vacsorára.

Garlic bulbs and cloves on white surface 
credit: Marie-Louise Avery / thePictureKitchen / TopFoto, Image: 81918154, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, thePictureKitchen

4. Antioxidáns

Igen, a fokhagyma antioxidáns, méghozzá igen erős. Segít erősíteni az immunrendszert, harcol a betegségekkel. Ezek a hatások mind jól jönnek, főleg a téli időszakban.

5. Csökkenti a koleszterintszintet

A koleszterinszint akár 12%-kal is csökkenhet, ha rendszeresen fogyasztasz fokhagymát. Ennél a pontnál csak arra kell odafigyelned, hogy elég fokhagymát ettél-e a cél érdekében, mert ez esetben a mennyiség is fontos.

6. Allicinben gazdag

Az allicin egy fokhagymából származó szerves kénvegyület, mely akkor képződik, amikor a fokhagymát rágjuk, felvágjuk vagy összezúzzuk. Ez a vegyület adja a fokhagyma jellegzetes illatát. Segít leküzdeni a gombás fertőzéseket.

7. Csökkenti a rák kockázatát

Bizonyos rákos sejteket képes elpusztítani a fokhagyma vegyülete, vagyis csökkenti a rák kockázatát. Egyszerűen fűszerezz vacsorára fokhagymával, s máris tettél valamit az egészségedért.

A fokhagyma egy nagyon jó fűszer, számtalan ételhez használható. Igaz, hogy erőteljes szagot bocsát ki, ami nehezen múlik el, s az is lehet, hogy a vámpírokat sem tartja távol, mégis túl sok egészségi előnnyel bír ahhoz, hogy feladd a fogyasztását.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X