Főoldal > EGÉSZSÉG > Elképesztő fájdalomcsillapító hatása van az olívaolajnak

Elképesztő fájdalomcsillapító hatása van az olívaolajnak

fájdalomfájdalomcsillapításgörcsmenstruációolívaolaj
0

Írta:

Hihetetlen: már napi 1 kanál olívaolaj képes enyhíteni a menstruációs görcsöket!

Ha nő vagy, biztosan neked is megváltozik az életed a hónapban néhány napra: ilyenkor egyfolytában görcsölsz, édesség után sóvárogsz és semmire sem vagy képes, csak nyafogni. Senki sem okolhat érte, ha csak fájdalomcsillapítókkal vagy képes túlélni ezeket a rémes napokat, és az ágyban fekve várod, hogy múljanak a kínzó tünetek, kivonva magad a forgalomból. Azonban minderre többé nincs szükség, ugyanis a friss kutatások szerint a megoldás egyenesen a konyhádban rejtőzik, és hatásosabb, mint bármelyik gyógyszer.

A legfrissebb kutatás szerint, amely a Scholars Research Library folyóiratban jelent meg, az extra szűz olívaolaj rendszeres fogyasztása hatékonyabban képes enyhíteni a menstruációs panaszokat, mint a kifejezetten erre a célra kifejlesztett fájdalomcsillapítók.

A kutatás: melyik hatásosabb, az olívaolaj vagy az ibuprofén?

A kutatást 60 nő részvételével végezték, akiknek életkora 17 és 30 év közé esett, a menstruáció idején pedig mérsékelt görcsök jelentkeztek náluk. Fájdalomszintjük az 1-től 10-ig terjedő skálán átlagosan 6,7 volt. A résztvevőket az alábbiak szerint osztották két csoportba. Az első csoport tagjai napi 25 ml (ez 5 teáskanállal egyenértékű mennyiség) extra szűz olívaolajat kaptak 2 hónapon át, az elsőt két héttel a menstruáció előtt. A második csoport tagjai a megszokott módszert követték, és napi 400 mg ibuprofén hatóanyagú fájdalomcsillapítót vettek be a menstruáció első három napján, két periódus során.

23022705 - olive oil and olive branch on the wooden table

Az eredmény: egyértelműen az olívaolaj a hatásosabb

Az olívaolajat rendszeresen fogyasztók átlagos pontszáma 2,4-re csökkent rögtön az első hónapban, a másodikban pedig már csak 1,4-es fájdalomszintről számoltak be a csoport tagjai. Meglepő, hogy a fájdalomcsillapító már nem csökkentette ilyen radikálisan a fájdalmat. A gyógyszert szedő csoport tagjai az első hónapban átlagosan 4,7; a másodikban pedig 2,4-es ponttal jellemezték a hasi fájdalmukat.

Vajon miben rejlik az olívaolaj mágikus fájdalomcsillapító ereje?

Mágikus ereje valószínűleg polifenol összetevőiben rejlik. Már 10 éve észrevették a kutatók, hogy az olívaolaj képes az ibuprofén hatását produkálni, oleocanthal tartalmának köszönhetően, amely kiváló gyulladáscsökkentő. Korábbi kutatások is megállapították, hogy az oleocanthal segíti a gyulladáscsökkentő molekula, azaz a prosztaglandin termelődését, az ibuprofénhez hasonlóan. Más kutatások arra is rávilágítottak, hogy az extra szűz olívaolaj gyulladáscsökkentő hatása fokozott fogyasztásával egyenes arányban növekszik. Tehát minél több olívaolajat fogyasztunk, annál jobban érezzük fájdalomcsillapító hatását. Természetesen, mindez nem azt jelenti, hogyha megjön a menstruációnk, fogyasszuk el egy liter olajat. A legjobb, ha napi rendszerességgel iktatjuk be étrendünkbe ezt a mediterrán zsiradékot.

Hasznos tudnivalók a kívánt hatás eléréséhez

Mielőtt rögtön a konyhába szaladsz, és elkezded alkalmazni, néhány dolgot nem árt tudnod az olívaolajról. Az oleocanthal összetevő legmagasabb mennyiségben a friss, extra szűz olívaolajban található meg. Tehát a szűz vagy a hagyományos, főzéshez használt olívaolaj fogyasztása nem lesz olyan hatásos, mint az extra szűzé. Az extra szűz olívaolajat is lejárati idő előtt fogyaszd, illetve felbontás után maximum egy évig. A hevítés szintén csökkenti oleocanthal tartalmát, így legfeljebb pároláshoz használd, de a legjobb, ha eredeti hőmérsékletén fogyasztod, salátára vagy teljes kiőrlésű kenyérre csepegtetve, vagy akár magában.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X