Főoldal > DIÉTA > Az olívaolaj elősegíti a teltségérzetet

Az olívaolaj elősegíti a teltségérzetet

egészségolajolívaolívaolajomega-3táplálkozászsír
0

Írta:

Nem szabad teljesen kiiktatni a zsírt az étrendből, még akkor sem, ha diétázol, mert azzal kárt okozol magadnak. Tény, hogy az új bizonyítékok azt sugallják, hogy egy zsírfajta különösen helyet érdemel a konyhádban.

 

Az olívaolaj az emberek többségét hosszabb ideig tölti el jóllakottsági érzéssel, mint más zsírok, beleértve a tejzsírt és a repceolajat is – állítja a Müncheni Műszaki és a Bécsi Egyetem tanulmánya.

Táplálkozási tanácsok

Adj le extra mennyiségű kilót, éhezés nélkül! Élvezni fogsz minden egyes falatot! A tanulmány résztvevőit arra kérték, hogy egyenek meg két csésze zsírszegény joghurtot olívaolajjal keverve három hónapon keresztül, naponta. Amikor a kísérlet véget ért, akik olívaolajat fogyasztottak nemcsak, hogy telítettebbnek érezték magukat napról napra, de ráadásul még magasabb szerotonin szinttel is dicsekedhettek – ez a hormon összeköttetésben van a teltségérzettel – a többi fogyasztó zsírhoz képest.

A kutatók úgy vélik, hogy ennek a teltségérzésnek az olívaolajban található két aromás vegyület az oka. Valójában ugyanis mindkét vegyület a lassú glükóz felszívódást segíti a véráramban. „Amennyiben a cukor gyorsan felszívódik és a vércukorszint gyorsan megemelkedik, az akár halált is okozhat”- állítja Susan Bowerman, a UCLA Humán Táplálkozási Központ igazgatóhelyettese. Ha egy élelmiszeripari termék tudja lassítani a felszívódási folyamatokat, akkor az “összeomlás” elkerülhető, és még a jóllakottságérzés is növekszik.

olivaolaj2.jpg ()

Olívaolaj szobahőmérsékleten

A kutatás azt javasolja, hogy használjuk egyre nagyobb mértékben az olívaolajat más zsírok helyett a kiegyensúlyozott étrendünkben, és akkor egyszerűen jóllakottabbnak fogjuk magunkat érezni az étkezések után. Ahhoz pedig, hogy a legjobban tudja hasznosítani szervezetünk az olívaolajat, a kutatásban résztvevő szakértők szerint szobahőmérsékleten ajánlott fogyasztani. Az illékony vegyületek ugyanis elpárolognak a főzési folyamat során, ezért a kutatók abban már nem biztosak, hogy az olívaolaj használatának előnyei melegítés mellett is fennállnak-e.

Az alábbiakban olvashatsz pár Bowerman tippet, hogyan iktass be több olívaolajat a napi étkezési szokásodba:

Mártásként: Olívaolaj és joghurt? Lehet, hogy nem hangzik túl ízletesnek, ám Bowerman esküszik az olívaolaj, friss fűszernövények és a sima görög joghurt kombinációjára, mely olyan, mint egy pikáns mártásos friss zöldségkeverék.

A kenyereden: Less el egy jó kis tippet az olaszoktól, és cseréld le a vajat egy evőkanál olívaolajra. Ezt aztán keverd össze az évadnak megfelelő friss fűszernövényekkel (de persze tehetsz bele szárítottat is), kend a friss kenyérre, és élvezd az ízét.

Köretként: Unalmas párolt zöldségeket már nem is csinálsz köretnek? Ne is tedd, inkább szerezz be az évszaknak megfelelő zöldségeket, hintsd meg őket kevés sóval és borssal, majd permetezd meg egy kis olívaolajjal! Az eredmény: istenien telt ízű, gazdag párolt köret.

Sütéskor: Mint kiderült, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy valóban bebizonyosodjon, hogy felmelegítve, forrósítva is kelt-e jóllakottságérzetet az olívaolaj, de érdemes kipróbálni, hogy csökkented a többi fajta zsiradék használatát főzés-sütéskor. Hiszen, ha jó minőségű olívaolajjal pótolod azokat, csak nyerhetsz – mondja Bowerman. A kutató azt javasolja, hogy csökkentsd az összes zsír mennyiségét (legyen az vaj vagy zsír) a felére, amit 1/4 olívaolajjal és 1/4, évszaknak megfelelő gyümölcsszósszal helyettesíthetsz, mint például tört alma vagy banán, vagy ha ez nincs, akkor sima joghurttal.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X