Főoldal > EGÉSZSÉG > Hoppá! 8 olívaolaj mítosz ledöntve

Hoppá! 8 olívaolaj mítosz ledöntve

egészségolívaolaj
0

Írta:

Bizonyára azt hiszed, jól ismered az olívaolajat, de a kedvenc szívvédő zsiradékod sokkal komplexebb, mint gondolod.

Nemcsak egyike azon élelmiszereknek, amelyekkel leggyakrabban csalnak a gyártók, de legtöbbször meg sem tudjuk különböztetni a jó terméket a rossztól. Összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket, hogy tudd, valójában mit használsz.

A szupermarketben kapható olívaolaj friss

A leggyakrabban, mire az importált termék eljut hozzánk, addigra már 3 éves. Sajnos ez nem olyan, mint a bor, hogy korral jobb lesz, sőt az idő múlásával az egészséges összetevők jelentősen veszítenek értékükből. Gondolj rá úgy, mint egy frissen préselt lére az olajfa csonthéjas terméséből, amit jobb minél előbb elfogyasztani. Keress olyan gyártót, amely feltűnteti az üvegen a szüretelés dátumát, hogy megbizonyosodj a termék frissességéről.

A legjobb olajat a salátához kell felhasználni, főzéshez az olcsóbb is megteszi

Ez a tanács igen általános, de teljesen téves. A friss, jó minőségű olajnak magasabb az égési pontja, így főzéshez is a minőségibb terméket érdemes használni.

A színéről látszik a minősége

A színe valójában nincs összefüggésben a minőségével, egy kutatás során mégis 2000 fogyasztó állította, hogy a színe alapján választja ki a jó terméket. És ki okolhatná őket, amikor az olaj mutatós, átlátszó üvegekbe van csomagolva? Sajnos ezek a gusztusos üvegcsék csak ártanak az olívaolajnak, mert az fény hatására bomlik. Válaszd mindig a nagy címkés (sokat befed, elzárva a fényt) vagy a sötétített üvegű termékeket! Az is jó, ha otthon alufóliával betekered a teljesen áttetsző csomagolást.

A konyhaasztal megfelelő a tárolására

A konyhaasztal praktikus helynek tűnik, de egyáltalán nem megfelelő a tárolására. Mivel az olívaolaj oxidálódik a fényben, a legjobb, ha sötét, fénytől elzárt szekrényben tartjuk. 

Hirtelen sütéshez nem lehet használni

Mindenhol azt halljuk, hogy az olívaolajnak alacsony az olvadáspontja, de ez nem igaz! 200 fokon is süthetsz vele, a legtöbb sütéshez megfelelő az égési foka, derült ki egy friss tanulmányból.

oliva2.jpg ()

Csodás íze van

Biztos vagy ebben? Nem érezted az avas ízt? Egy felmérés szerint a vásárlók többsége az íze miatt választja az olívaolajat, a bevizsgált, legkedveltebb termékek 2/3-ának azonban kifejezetten avas íze volt.

 A tiszta olívaolaj a legjobb választás

Az előbb említett felmérés során az emberek többsége azt állította, a „tiszta” olívaolaj a legjobb. A tiszta kifejezés valójában finomított és szűz olajok keverékét jelenti, amely alacsonyabb minőségű, mint az extra szűz. A finomítás nem más, mint az a folyamat, amely során az alsóbbrendű olaj ehetővé válik.

A „light” olívaolaj kalóriaszegény

Ha olívaolajról beszélünk, a light nem diétabarát választás. Valójában arra utal, hogy gyengébb az aromája, semmilyen összefüggésben nincs tehát a kalóriatartalmával. Válaszd az extra szűz olajat a benne levő antioxidánsok miatt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X