Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 tipp, hogyan enyhítsd a menstruációs görcsöket

10 tipp, hogyan enyhítsd a menstruációs görcsöket

ciklusfájdalomfogamzásgátló tablettahormonmenstruációmenstruációs görcsmenzeszvérzés
0

Írta:

A menstruáció természetes, ugyanakkor sokak számára fájdalmas és kellemetlen folyamat. Pár tipp azonban segíthet, hogy könnyebben átvészelhesd a nehéz napokat.

Egy nő életében a menstruáció teljesen normális, havonta jelentkező folyamat, ami hozzátartozik a nő-léthez. De sajnos sokak számára nem kellemes ez az időszak, mert ezt a 3-5, de akár 7 napot fájdalmasan élik meg. És a dolog sajnos nem ér itt véget, néhányan premenstruációs tüneteket is tapasztalnak, ami a menstruáció előtti panaszokat takarja. Itt van néhány tipp, ami segíthet enyhíteni a menstruációs görcsöket.

1. Meleg

Szerezz be egy melegítőpárnát, langyos állapotban pedig tedd az alhasadra. Olyankor használd, amikor el tudsz lazulni, például tévézz, relaxálj vagy csak feküdj. Egy forró fürdő hasonló hatást vált ki, így ezzel is nyugodtan próbálkozhatsz. A meleg hatására ugyanis ellazulnak az éppen görcsölő izmok.

2. Mozgás

Nagyon sok nő egyáltalán nem mozog a menzesz alatt, holott a testmozgás a fájdalmat is csökkenti. A mozgás ugyanis fokozza a vérkeringést, így a méh izmainak vérkeringését is, így a görcs hamarabb elmúlik.

3. Kevesebb koffein

A kávéban, kólában, teában, energiaitalokban található koffein nem tesz jót a görcsöknek. Sok nő érzi úgy, a koffein kerülése segít a fájdalmain. A koffein szűkíti az ereket, beleértve a méhben találhatóakat is, így fokozza a görcsöket.

4. Gyömbér

Közismert gyomornyugtató hatásáról a gyömbér, de segítségül hívható a nehéz napok alatt is. A gyömbér az egyik legkiválóbb fájdalomcsillapító és görcsoldó, a bélgázokat is csökkenti, ha ezek is gyötörnek.

Így csináld: Reszelj le egy kis darab gyömbért, majd tedd forró vízbe, amikor kihűlt, idd meg.

5. Tea

Sok nőnek segít egy csésze forró tea, például kamillából, gyermekláncfűből vagy bazsalikomból.

6. Masszázs

A has területére gyakorolt masszázs ellazítja a görcsölő izmokat a méh környékén, és enyhíti a fájdalmat.

7. Akupunktúra

Az akupunktúra során nagyon vékony tűket szúrnak meghatározott helyekre a szakemberek a fájdalom enyhítésére. Arra nagyon vigyázz, hogy megbízható helyet válassz a kezeléshez.

8. Egészséges étkezés

Ha rendszeresen fogyasztasz sötét leveles zöldségeket, melyek tele vannak vassal, az csökkentheti a fájdalmakat a menstruáció ideje alatt.

9. Gyógyszerek

Ha a fájdalom sehogy sem akar enyhülni, már ültél forró fürdőben, ittál teát, nem fogyasztottál kávét, masszíroztad, de semmi, még mindig ott vannak a gyógyszerek: egy-egy alkalommal hívj segítségül valamilyen nem-szteroidos gyulladáscsökkentő készítményt, ami segít enyhíteni a fájdalmat.

10. Tabletta

Ha minden hónapban szenvedsz az erős görcsöktől, állandó megoldást jelenthet a fogamzásgátló tabletta. Ebben az esetben természetesen nőgyógyásszal kell konzultálni, mert ő tudja megmondani, melyik a számodra megfelelő készítmény.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X