Főoldal > AKTUÁLIS > Lépj lábaid egészségéért!

Lépj lábaid egészségéért!

cipőHamupipőkelábprogram
0

Írta:

A 2011-ben induló Hamupipőke program keretén belül feltérképezésre kerül, milyen lábakon élnek a magyarok, illetve mik a visszaköszönő problémák, milyen jellegűek és milyen mértékűek a deformitások és mindezek milyen kapcsolatban vannak a viselt lábbelikkel. A kezdeményezés élére olyan népszerű művészek álltak, mint Dékány Sarolta és Koós Réka, akik maguk is elkötelezett hívei a kényelmes cipőknek. […]

A 2011-ben induló Hamupipőke program keretén belül feltérképezésre kerül, milyen lábakon élnek a magyarok, illetve mik a visszaköszönő problémák, milyen jellegűek és milyen mértékűek a deformitások és mindezek milyen kapcsolatban vannak a viselt lábbelikkel. A kezdeményezés élére olyan népszerű művészek álltak, mint Dékány Sarolta és Koós Réka, akik maguk is elkötelezett hívei a kényelmes cipőknek.

A szépségért nem a cipőben kell szenvedni!

A testére odafigyelő, egészségtudatos nő nem jár az év 365 napján 15 centis tűsarkakon, sem balerina vagy tornacipőben, amelynek laza a kérge, nem tartja a lábat és talpbetét hiányában még a talpat is tönkre teszi. A lábfejet 26 kis csont és számtalan kis izom és ín alkotja, melyek szolgálnak és szállítanak bennünket mindenhová. Statikai bravúr, ahogy teszik ezt egy életen át és nagyfokú felelőtlenség az, amilyen hatékonysággal ezt tönkre tesszük.
„Fontos, hogy nagyobb teret nyerjen az a fajta cipőviselési és vásárlási kultúra, hogy mindenki az alkalomnak megfelelő lábbeli kiválasztására törekedjen.” – emeli ki Bükki Tamara, a kényelmi cipők szakértője. „Az egyértelmű, hogy sportoláshoz sportcipő a legalkalmasabb viselet, egy-egy jeles eseményre pedig alkalmi cipőt húzunk, de sokakban felmerülhet a kérdés, mi a jó választás a hétköznapokra. Azoknak a daraboknak az esetében, amelyekben hosszú órákon keresztül pihen a lábunk, kiemelkedő jelentőséggel bír a talpbetét, amely megfelelő alátámasztást nyújt, ezáltal egyensúlyban tartja a testet, követi a láb anatómiai vonalát, valamint állítható fűző, csat, tépőzár vagy gumipánt segítségével még duzzadt állapotban lévő lábunk számára is elegendő helyet biztosít. Ha fatalpú cipőt választunk, a gerinc védelme érdekében fontos, hogy a talp alá vékony rezgéscsillapító réteg legyen építve. Minden esetben törekedjünk arra, hogy mosható modellt válasszunk, amely esztétikai és higiéniai szempontból is elengedhetetlen.”

Wellness a lábnak

Aki fapapucsot vagy klumpát választ, akaratlanul is tornáztatja és erősíti a lábat. Ha magas sarkú cipőt kell viselnünk, feltétlenül tegyünk bele jól kiképzett talpbetétet. A talpbetétes cipő egy plusz előnnyel is rendelkezik, ugyanis a betét alá még egy talpformára kiszabott anyagot, például kartonlapot is elrejthetünk, amellyel a lábbeli bőségét csökkenteni tudjuk. Költségtakarékos megoldás, ha olyan modellt választunk, aminek cserélhető a pántja, a felsőrésze, így a talprészt csak egyszer kell megvásárolnunk és mégis az öltözékünk színéhez igazítható a lábbelink. Ha gyerekeknek szeretnénk kedvet csinálni a fa klumpához, olyat válasszunk, amely a gyerek kedvenc fotójával vagy rajzaival díszíthető, le sem lehet majd szedni a lábáról!

Ideális láb, ideális cipő?

Míg a cipőink talpának kopásai arról tanúskodnak, mennyire egészséges lábakon járunk, addig az ideális cipő egyik fő mutatója a talpbetét rész, ami akkor jó, ha szakszerű fejlesztés során úgy került kialakításra, hogy a cipő részeként, szinte láthatatlan szerkezetként alátámassza a lábfej hossz-és harántboltozatát, stabil bemélyedést biztosítson a saroknak és járás közben segítse a talp gördülését. Az ideális cipő szinte sporteszköz. Csúszásgátló talpa által mindig biztos lábakon állhatunk, megfelelő kialakítása lehetővé teszi az egyenletes súlyeloszlást, így nem terhelődik a gerinc, a csípő és a térd. A cipő tökéletesen illeszkedik a lábfejre, lépéskor a lábujjak kapaszkodnak a talprészbe. Onnan tudhatjuk, hogy ideális cipőben járunk, hogy egyrészt a fáradt lábaink is kényelmesen érzik magukat bennük, másrészt örömmel viseljük, mert élmény ránézni is, nem csak járni benne. Egy rossz cipő nem csupán lábfejünket viseli meg. „A nem egészséges láb megváltoztatja a test statikáját, és ez a folyamat rossz közérzetbe, később egészségügyi problémákba torkollhat. Megfájdul a lábunk, a hátunk, eltorzulnak a lábujjaink, és akár testünk teljes vázrendszere is. Amellett, hogy mindezek hatására megfájdulhat a fejünk, a test különböző részein izomblokkok is könnyen kialakulhatnak. Ezeknek a tüneteknek a folyamatos jelenléte meghatározza életminőségünket, napközben levertté válhatunk, feszültnek érezhetjük magunkat, hosszútávon romlik a keringésünk, ami létfontosságú szerveink működésére is kihatással van.” – avat be Dr. Moravcsik Bence, ortopéd szakorvos.

labak2.jpg ()

Kiderül, kit szorít az üvegcipő!

A Hamupipőke program virtuális üvegcipőt húz az emberek lábára, amelyen keresztül betekintést mutat az egészségtelen lábbeli viselésének várható következményeibe. Az emberek többsége bizonyára elképedne azon a látványon, miként nyomorítja el saját lábát egy-egy helytelenül megválasztott cipővel, így nem csupán kényelmetlenséget okozva magának, de kockára téve annak a tartórendszernek a talapzatát, amire egész testünk nehezedik. A program támogatja azt a kezdeményezést, hogy a talp egészségének szűrése kerüljön be az éves rutinvizsgálatok közé. Erre ma már létezik egy speciális vizsgálati módszer, az úgynevezett talpnyomás mérés, amely képet ad a láb állapotáról, a nyomáspontok elhelyezkedéséről, a túlterhelt pontokról és az esetleges aszimmetriáról. Az eredményeket szakember értékeli ki, így kiderül, vajon megfelelő lábbelit hordunk-e, és ha nem, hol tartunk az ebből adódó negatív következmények folyamatában. A szervezett szűrőprogram keretében Koós Réka és Dékány Sarolta az ország nagyobb és kisebb városaiban tűnik fel egy utazó szűrőállomással és szakemberekkel. A meghirdetett programokon az oda látogatók lábát talpnyomás mérővel szűrik és a helyszínen pár perc alatt kiderül, kit szorít az üvegcipő. „A piros foltok a túlterhelt pontokat mutatják.” – elemzi a látottakat Dr. Moravcsik Bence. „Azonban ezeket a túlterheléseket megfelelő talpbetéttel azonnal korrigálni tudjuk.”

Anya és lánya egy cipőben.

Koós Réka és Édesanyja személyes érintettségük révén vállalnak szerepet a Hamupipőke kampányban. Mindketten a kényelem hívei. Míg Dékány Sarolta tudatosan nem teszi kockára lába egészségét, lánya nem is lenne képes órákat eltölteni kényelmetlen cipőben.
„Világéletemben a kényelmes cipőkre szavaztam, és mindig figyeltem arra, hogy az a darab, amelyet viselek jól kiképzett talpbetéttel legyen ellátva.” – mondja Dékány Sarolta. ”Koromból adódóan van már tapasztalatom a kényelmetlen lábbelik viselete terén. Valamilyen csoda folytán nem ment tönkre a lábam addigra, mire beláttam, hogy jó cipő választásával nem csak a kényelmemet szolgálom, hanem a lábam és az egész szervezetem egészségét is. De arra is nagyon figyelek, hogy az unokám lábára is kizárólag olyan cipők kerüljenek, amelyek az egészséges fejlődést szolgálják. Éppen ilyen darabok után kutattam, amikor találkoztam a talpbetétes fapapuccsal, amely tornáztatja a lábat, ezáltal erősíti az izmokat és serkenti a vérkeringést. És az is nagy csoda volt, hogy Rozi egy pillanat alatt beleszeretett, mert a bőr felületre kézzel rajzolt motívumokat nyomtattak.” – teszi hozzá a művésznő, akiről lánya azt is elárulja, nagyon szép lábai vannak. „Egyetlen szép dolog van rajtam, és az a lábam, amit az Édesanyámtól örököltem.” – veszi át a szót Koós Réka. „Ezért könnyen megengedhetem magamnak, hogy ahogy az élet többi területén, úgy a cipőválasztásban is a kényelmet részesítsem előnyben, amit ma már anyaként összeegyeztetek az egészségmegőrzéssel. Soha nem volt problémám a lábammal, de úgy érzem, mindent meg is tettem azért, hogy a nehézségeket elkerüljem. Cipővásárlásnál azt is szem előtt szoktam tartani, hogy a lábbeli mosható legyen, mert egy-egy kiadós játszótéri futkosás után bizony ráfér az alapos tisztítás. A bőr papucsomat simán be tudom dobni a mosógépbe, úgy mosom mint a zoknimat.
A magas sarok nálam amúgy sem népszerű, mert nem szeretném növelni a magasságomat. Kikérem magamnak azt az igazságtalan feltételezést, miszerint csak tűsarkú cipőben lehetünk csinosak és nőiesek. Egészséges cipőben is lehet hódítani! Nekem erre bizonyítékaim vannak!”

Forrás: Integral Communications


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X