Főoldal > AKTUÁLIS > Az autizmus diétával eredményesen kezelhető

Az autizmus diétával eredményesen kezelhető

autizmusemésztőrendszerétrendgap-szindrómakezelés
0

Írta:

“Az autizmus és számos pszichés betegség kapcsolatban áll az emésztőrendszer állapotával és az elfogyasztott ételek, italok összetételével, ezért megfelelő étrenddel eredményesen kezelhetőek” – mondta Dr. Natasha Campbell-McBride brit neurológus, aki “GAP-szindróma” című könyve magyar nyelvű kiadása alkalmából vett részt budapesti sajtótájékoztatón. A szakértő szombaton érintett szülők részére tartott előadást. Magyarországon 50-60 ezer autista él – […]

“Az autizmus és számos pszichés betegség kapcsolatban áll az emésztőrendszer állapotával és az elfogyasztott ételek, italok összetételével, ezért megfelelő étrenddel eredményesen kezelhetőek” – mondta Dr. Natasha Campbell-McBride brit neurológus, aki “GAP-szindróma” című könyve magyar nyelvű kiadása alkalmából vett részt budapesti sajtótájékoztatón. A szakértő szombaton érintett szülők részére tartott előadást.

Magyarországon 50-60 ezer autista él – növekedik az érintettek száma

Az autizmus világszerte 67 millió embert érint, Magyarországon – korábbi felmérések szerint – körülbelül 50-60 ezer autista él, azaz minden iskolai osztályba jut egy vagy két hiperaktív-figyelemzavaros vagy tanulási problémákkal küzdő gyermek.

shutterstock_43751737.jpg ()A brit Dr. Natasha Campbell-McBride neurológus, idegsebész szerint az elmúlt évtizedekben közel 40-szeresére növekedett a gyermekeknél diagnosztizált autizmus és növekedés tapasztalható olyan gyermekeket érintő tanulási és magatartási rendellenségeknél is, mint a figyelemzavar, a diszlexia, vagy a hiperaktivitás. A szakember szerint ezek a rendellenességek legtöbb esetben közvetlen és kimutatható kapcsolatban állnak az emésztőrendszer állapotával és az elfogyasztott ételek és italok összetételével.

Dr. Natasha Campbell-McBride a sajtótájékoztatón elmondta: “Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban járványszerűen terjednek a pszichés zavarok, már az 1-3 évesek között. Ezek a gyermekek nem tudnak sportolni, közösségi, tanulási problémáik vannak, nehezen tanulnak írni, olvasni, ami gyakran csak az iskolában derül ki. E beteg gyermekeknek nincs megfelelő bélflórájuk, gyakran abnormális emésztrőrendszerrel születnek. A GAP (Gut And Psychology)-gyűjtőszó az összes olyan pszichés zavart jelenti, amelyek gyakran átfedésben jelentkeznek, és az emésztés és az agy közötti kapcsolat problémáiból erednek.”

A sajtótájékoztatón résztvevő Dr. Büki György gyermekneurológus szerint az autizmus felfogásában jelenleg korszakváltás történik világszerte. Az új szemlélet genetikai és környezeti okokra vezeti vissza az autizmust, ami kezelhető, szemben a korábbi elfogadott állásponttal, mely szerint ez egy gyógyíthatatlan betegség. Dr. Szántó Linda, akinek fiánál 2 éves korában észlelték szakértők az autizmust, elmondta: egy-egy étrendbeli változással akár hetek alatt jelentős fejlődést lehetett elérni gyermeke állapotában. Szántó Linda szerint a GAP-elmélet legnagyobb előnye, hogy átfogó rendszert és útmutatást nyújt az autizmus kezelésére. A szülő gyermeke a diagnózist követő 2 éven belül sikeresen meggyógyult, jelentős részben a GAP-szindróma által javasolt protokoll segítségével.

shutterstock_78063589.jpg ()Személyes indíttatásból született kutatóközpont és elmélet

Dr. Natasha Campbell-McBride azt követően kezdett el foglalkozni a gyermekeket érintő pszichológiai zavarokkal, hogy kisfiánál 3 éves korában autizmust diagnosztizáltak. Mivel az akkori hagyományos orvostudomány nem látott reményt fia állapotának javítására, nem adta fel, hanem saját maga kezdte el kutatni a különböző gyógymódszereket. Gyermekének sikeres kezelése után visszatért az orvosi pályára és 1998-ban megalapította, az azóta világhírűvé vált Cambridge Táplálkozástudományi Klinikát. Kutatási eredményei és személyesen kialakított gyógymódja segítségével javulást ért el autizmusban, hiperaktivitással vagy anélkül járó figyelemzavarban (ADHD/ADD), diszpraxiában, diszlexiában, különbözô magatartási és tanulási zavarokban, allergiában, asztmában, ekcémában szenvedő betegeknél.

gap.JPG ()“GAP-szindróma” – 12 kiadás, 6 nyelven

A “GAP-szindróma – Az emésztés és a pszichológia kapcsolata” című könyv, mely a szakértő több éves kutatásainak eredményeit foglalja össze közérthetően, Nagy-Britanniában 12 kiadást élt meg, és az angol eredetin túl 6 másik nyelven is megjelent. A most magyarul megjelenő könyv egyszerre ad átfogó elméleti hátteret a témáról, valamint praktikus, jól hasznosítható ötleteket, recepteket is kínál a rendellenességek kezeléséhez, speciális étrend alkalmazásához. Dr. Natasha Campbell-McBride május 28-án a Közép-Európai Egyetemen érintett szülők számára tartott előadást, ahol a résztvevők részleteiben is megismerhették a “GAP-szindróma” című könyv javasolt módszereit.

Forrás: Reneszánsz Kiadó Sajtóközlemény

Bűnmentes élvezet – miket rágcsáljunk?

Simán feszesebb!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X