Főoldal > AKTUÁLIS > Nyaralási útmutató fejfájósoknak

Nyaralási útmutató fejfájósoknak

étkezésfejfájásidőeltolódásnyaralásstressz
0

Írta:

Mint ismert, az emberek 10-12 százaléka szenved rendszeresen valamilyen típusú fejfájástól. Már az orvosi szempontból enyhének minősülő tenziós fejfájás is elegendő lehet ahhoz, hogy egy kellemesnek ígérkező nyaralást elrontson. Az alábbiakban Dr. Bodnár Eszter, a Rózsakert Medical Center belgyógyász szakorvosa ad hasznos tanácsokat. Néhány tényezőre nem árt odafigyelni a nyaralás során, amelyek segítségével a fejfájások […]

Mint ismert, az emberek 10-12 százaléka szenved rendszeresen valamilyen típusú fejfájástól. Már az orvosi szempontból enyhének minősülő tenziós fejfájás is elegendő lehet ahhoz, hogy egy kellemesnek ígérkező nyaralást elrontson. Az alábbiakban Dr. Bodnár Eszter, a Rózsakert Medical Center belgyógyász szakorvosa ad hasznos tanácsokat.

Néhány tényezőre nem árt odafigyelni a nyaralás során, amelyek segítségével a fejfájások egy része elkerülhető, illetve a rendszeres fejfájás, vagy akár migrén erőssége, gyakorisága csökkenthető.

Sok esetben a stressz számít az egyik fő fejfájás faktornak. Habár a nyaralás során épp ezt próbáljuk elkerülni, mégis egy hosszabb utazás, illetve az azt megelőző készülődés, igen sok stresszel jár, ami kiválthat fejfájást, vagy fokozhatja a már meglévő rendszeres fájdalom erősségét. Hasznos lehet ilyenkor néhány egyszerűbb lazító gyakorlat elsajátítása, amelyek segítségével a feszültséget könnyen oldhatjuk.

Egy-egy utazás során – főleg ha messzebbre utazunk – az időeltolódás miatt átmenetileg megváltozik a szervezet bioritmusa, és vagy a kelleténél többet, vagy jóval kevesebbet alszunk. Érdemes az alvás mennyiségére fokozott figyelmet fordítani, hiszen mind a túl sok, mind pedig a túl kevés alvás okozhat fejfájást. Ugyanakkor a nyaralás alatti szabad órákat akár ki is használhatjuk sétára, testmozgásra, sőt kiváló alkalom lehet, hogy a család együtt sportoljon valamit minden nap. A nagy melegben többet párologtat szervezetünk, így fokozottan figyeljünk oda a folyadékpótlásra, igyunk meg napi 2-3 liter folyadékot, a legjobb a víz vagy az ásványi anyagok pótlását biztosító sportital.

fej2.jpg ()

A nyaralás során gyakran előfordul, hogy eltérünk a hagyományos, megszokott étkezési szokásainktól. Sokan nem is gondolnák, hogy a fejfájást, sőt a migrént, nemcsak az étkezés rendszertelensége, de akár különböző ételek is kiválthatják. Így ha ezzel a problémával állunk szemben, érdemes feltérképezni, hogy melyek azok az ételek, amelyeket a nyaralás alatt fogyasztottunk, máskor viszont nem szoktunk. Franciaországba vagy Olaszországba készülőknek érdemes tudni, hogy fejfájást, migrént válthatnak ki például az érett sajtok (többek között a cheddar, a mozzarella, a camambert, a brie, a Gruyere, Stilton, Boursault), de egyéb tejtermékek is. A csokoládéval sem árt vigyázni, ugyanakkor bizonyos gyümölcsök és zöldségek (például: banán, ananász, avokádó, citrus-félék, hagyma, bab, mogyoró, magvak, szója) is rossz hatással lehetnek az arra érzékenyekre. A többi zöldséget és gyümölcsöt viszont bátran fogyaszthatjuk. A húsok esetében a kolbász, a szalámi, a sonka vagy akár a füstölt hal is kiválthat kellemetlen fejfájást. Ha Spanyolországban, Olaszországban vagy más, a sonkájáról híres vidéken járunk és hajlamosak vagyunk a fejfájásra, mértékkel fogyasszuk ezeket a húsokat. Ázsiában szinte minden fogás mellé jár a szójaszósz, ám ezzel is érdemes vigyázni, mert kiválthat fejfájást. Nyáron a hölgyek előszeretettel diétáznak, nem árt azonban vigyázni az édesítőszerekkel sem, hiszen többször is előfordult már, hogy épp ez okozta a kellemetlen tüneteket.

Amennyiben a fejfájás tartós, azaz a nyaralást követően a megszokott környezetbe visszatérve is fennáll, érdemes szakemberhez fordulni. Sajnos még mindig kevesen tudják, de a fejfájás kezelhető, a tünetek enyhíthetőek, akár teljesen meg is szüntethetőek, ehhez azonban a páciens életmódjának alapos feltérképezése szükséges.

Forrás: e-geszseg.blogspot.com

Tényleg fogynod kell?

Nézd meg jobban – válaszd a minőséget!

Rágcsálj és légy bikinikompatibilis! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X