Főoldal > AKTUÁLIS > Speciális öltözködési tippek nyárra

Speciális öltözködési tippek nyárra

hőségizzadtságnyáröltözködésUV-védelem
0

Írta:

A rendszeres nyári záporok ellenére napról-napra nagyobb a hőség, ezért fontos, hogy megvédjük bőrünket a káros UV sugaraktól, szervezetünket pedig a nagy melegtől. Jó hír: nem kell lemondani a rég áhított szabad programokról, már néhány egyszerű öltözködési tanács is nagy segítség lehet a baj elkerülésében. Csakúgy, mint az a technológia, amely már az izzadtság láthatatlan […]

A rendszeres nyári záporok ellenére napról-napra nagyobb a hőség, ezért fontos, hogy megvédjük bőrünket a káros UV sugaraktól, szervezetünket pedig a nagy melegtől. Jó hír: nem kell lemondani a rég áhított szabad programokról, már néhány egyszerű öltözködési tanács is nagy segítség lehet a baj elkerülésében. Csakúgy, mint az a technológia, amely már az izzadtság láthatatlan elvezetésére, gátlására is képes.

Tények az UV-ről

A fénysugarak 56% -a az infravörös, 39%-a pedig a látható fény tartományába esik. A maradék 5%-ot teszik ki az UV-A, UV-B és UV-C sugarak, melyek miatt kell kiemelt figyelmet folytatni a fényvédelemre. Az UV-A sugarak felelősek a napfény barnító hatásáért, de ugyanezek a hullámok okozzák a bőr korai öregedését, a pigment foltok kialakulását. Gyengítik az immunrendszert, és károsodást okozhatnak a DNS-ben is. Az UV-A sugarak erőssége napkeltétől napnyugtáig egyenletes, tehát nem csak délben jelentkeznek a veszélyek. A sugárzás magasságtól is független, így az alacsonyabban fekvő területeken is hasonló mértékű a károsodás lehetősége. A sugarak áthatolnak az ablaküvegen és az autó üvegén is.

A technológiai fejlesztések eredményeképp már egyes ruhák is rendelkeznek UV-védelemmel. A Skin Cancer Foundation (Bőrrák Alapítvány) a legalább 30 UPF (Ultraviolet Protection Factor) értékű öltözetek viselését javasolja. A biztonság az ultraibolya védelmi tényező növekedtével együtt nő.
„A textilek UV-szűrése függ az anyaguktól, vastagságuktól és a színüktől” – mondja Szabó János, a Columbia sportruházat márkamenedzsere. A szakértő szerint a sötétebb színek meglepő módon jobban szűrnek, az hogy a fehér szín jó UV ellenes védelmet nyújt, tévhit csupán, ez csak az UV-B sugarak esetében igaz.  Különbséget kell tennünk a hőérzet és a tényleges UV-védelem között. Magas faktorú védelmet nyújthat egy sötét farmer, szemben egy vékony fehér nejlonpólóval, amely az UV-sugarakat szinte teljesen átengedi.

uv2.jpg ()


Létezik izzadtság elvezető ruha?

A nyári sportolások során az egyik legnagyobb kérdés az izzadtság. A Columbia kifejlesztett egy olyan technológiát, amely izzadtság gátló funkcióval is rendelkezik, amely légáteresztő és egyúttal kellemes érzést biztosít Az úgynevezett Omni-Freeze® technológia a ruhákat olyan speciális lapos szálakkal látja el, amelyek elvezetik a hőt a testtől és gátolják az izzadást. Ideális megoldást jelentenek tehát meleg időben és aktív kikapcsolódás során, hiszen a textíliák megőrzik hűvös érzetünket. Az Omni-Shield technológia láthatatlan védelmet biztosít olyan helyzetekben is, amikor a legkevésbé számítunk arra, hogy valami baj történhet velünk. Repülőn ülve a szomszéd ránk öntheti narancslevét, az étteremben a pincér nadrágunkra löttyintheti a vörösbort. Az Omni Shield a hagyományos anyagtól eltérően nem tartja meg a nedvességet, vagyis akkor is könnyebb marad, amikor a felülete nedves.

Tippek tengerhez, erdőbe, túrához

A 30 UPF értékű öltözet használata mellett túrázásnál a másik legfontosabb szempont, hogy lábbelinket körültekintően válasszuk meg. Nagyon fontos a cipő kialakítása. A kényelmes és biztonságos mozgás érdekében mindig megfelelően párnázott és ütésálló darabot válasszunk, amely megfelelő tartást biztosít, és a talprésze is illeszkedik az éppen aktuális terephez. Mivel egy hosszabb nyaralás során változhatnak a terepviszonyok, érdemes multifunkcionális cipőt választanunk. Figyeljünk arra is, hogy ne csak megfelelően kialakított, de kellemes érzetű is legyen a lábbeli. Lehetőség szerint válasszunk antimikrobiális hatású anyagokat, amelyek szagállóbbak és tisztításuk is egyszerűbb. Fontos szempont lehet még, hogy ha erdőben járunk, olyan cipőt és alsóruházatot válasszunk még a nyári forróságban is, amely alul zárt, így véd a kullancsok és egyéb rovarok ellen.

Forrás: Weber Shandwick


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X