Főoldal > AKTUÁLIS > Kerüld el a nehéz szülést!

Kerüld el a nehéz szülést!

császármetszéskomplikációkortizolszülésterhesség
0

Írta:

A BJOG című, nemzetközi szülészeti és nőgyógyászati szakfolyóiratban tavaly megjelent egy cikk a nehéz szülés és a gyermekkori magatartás-zavarok kialakulása közötti összefüggésről. A kutatók szerint a mellékvese által termelt, kortizol nevezetű stressz-hormon emelkedett mennyisége kapcsolatban áll az efféle problémák jelentkezésével, s úgy találták, hogy a „zökkenőmentesen” kibújó babák szervezetében lényegesen alacsonyabb a kortizol-szint, mint a […]

A BJOG című, nemzetközi szülészeti és nőgyógyászati szakfolyóiratban tavaly megjelent egy cikk a nehéz szülés és a gyermekkori magatartás-zavarok kialakulása közötti összefüggésről.

A kutatók szerint a mellékvese által termelt, kortizol nevezetű stressz-hormon emelkedett mennyisége kapcsolatban áll az efféle problémák jelentkezésével, s úgy találták, hogy a „zökkenőmentesen” kibújó babák szervezetében lényegesen alacsonyabb a kortizol-szint, mint a nehezebben világra segített társaikban.

Sajnos a szülés körüli komplikációk mozgásszervi és szellemi fogyatékosságot is maguk után vonhatnak. A koraszülés, az elhúzódó kitolási szak, a túlhordás, a köldökzsinór összetekeredése, csomója, a vákuum használata, stb. oxigénhiányt idézhet elő, ami sok esetben idegrendszeri károsodásban ölt testet. Gyakori következmény, hogy nem fejlődik megfelelően a mozgás, súlyos esetben akár meg is bénulhatnak a baba végtagjai. Oxigénhiányt jelezhet, ha a csöppség nehezen szopik, kezét vagy lábát görcs húzza össze, vagy épp ellenkezőleg; tagjai ernyedten lógnak, illetve, ha ezek mozgatása nehéz és fájdalmas. Hathetes korában a legtöbb egészséges baba felemeli, forgatja a fejét, néhány héttel később a hasára fordul, fél éves kor körül kúsznak, felülnek, majd mászni kezdenek – gyanús lehet, ha késnek, vagy kimaradnak a mozgásfejlődés egyes szakaszai.

Az oxigénhiányon kívül jelentős kockázatot rejtenek magukban az elhúzódó szülés során elszenvedett mechanikai sérülések, vagy a baba vérnyomásának csökkenése –  ezek a tényezők ugyanis agyvérzést okozhatnak, ami a pici értelmi és mozgásfejlődését nagymértékben hátráltathatja.

Neves autizmus-kutatók – köztük David Amaral és Irva Hertz-Picciotto – vizsgálatai nyomán az is kiderült, hogy azoknál a babáknál, akiknek világrajövetelét sürgősségi- tehát komplikációk miatt szükségessé váló – császármetszés, elhúzódó, nehéz szülés, idő előtti burokrepedés, esetleg méhűri fertőzés nehezítette, gyakrabban alakul ki autizmus, sőt!

Ha mindez még nem volna elég, egy túlságosan hosszú, bonyodalmas szülés során az anya is megsérülhet; például, a hüvely és a gát sérülései nyomán inkontinencia (a vizelet vagy a széklet visszatartás képtelensége) alakulhat ki.

Aki mindezek után a császármetszésen töri a fejét, tévúton jár! A császármetszés egy rendkívül komoly műtét, amelyre csak akkor kerülhet sor, ha a mama vagy a baba élete veszélyben van, illetve ha a pici más módon nem születhet meg – például azért, mert édesanyjának túl szűk a medencéje. A beavatkozásnak számos szövődménye lehet; a lokális gyulladásoktól kezdve az egész szervezetre kiterjedő fertőzésen (szepszis) át a következő terhességek és szülések veszélyeztetéséig.

szul2.jpg ()

A valódi megoldás a komplikációk nélküli szülés, amely nem csupán genetikai adottságokon és a jó szakembereken múlik; az anya sokat tehet annak érdekében, hogy a babának és neki is minél könnyebb dolga legyen.

Egyrészt, légy tudatos és felelősségteljes a terhességed alatt például úgy, hogy határt szabsz falánkságodnak. Ha ugyanis a kelleténél többet eszel, nemcsak az alakodat veszíted el, hanem hajlamosabbá válsz a terhességi cukorbetegségre, vagy preeclampsiára (terhességi magasvérnyomás), amely a baba fejlődését akadályozhatja. Ráadásul, a terhességi diabéteszben szenvedő kismamák babái általában jó nagyra nőnek, ami megnehezíti a szülést, ezért császármetszésre, vagy külső segítségre (pl. vákuum) lehet szükség.

Másfelől, különféle, a szülést megkönnyítő eszközöket, módszereket, technikákat vehetsz igénybe, többek között azt a svájci fejlesztésű, hazánkban is kapható szülészeti gélt, amely átlagosan 30%-kal csökkenti a szülés időtartamát, teljesen természetes módon; a baba feje és a hüvely fala között fellépő súrlódás csökkentésével. Az egyetlen, az egész világon engedélyezett szülést segítő gél használatával megelőzhetővé válnak az elhúzódó szülés kockázatai, ráadásul jelentős mértékben javít a gátrepedés és a gátmetszés előfordulásának arányain.

Forrás: Dianatal

Sport vagy sör? Jöhet mindkettő!

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról

Öveket becsatolni, irány a tenger!

Így győzd le az allergiát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X