Főoldal > AKTUÁLIS > Zöld tippek nyárra

Zöld tippek nyárra

Földkörnyezetnyártanácszöld
0

Írta:

Akár kipihentük már magunkat, akár vár még ránk a szabadság nyújtotta feltöltődés, a maradék nyárral és az indiánnyárral együtt még egy jó ideig élvezhetjük a nap feltöltő hatását. De vajon a Föld mikor tölti fel készleteit, hogy erőforrásait újratermelje, ha állandóan fogyasztunk? A Föld sosem pihen, ezért mi sem lazíthatunk ezen a téren: az alábbiakban […]

Akár kipihentük már magunkat, akár vár még ránk a szabadság nyújtotta feltöltődés, a maradék nyárral és az indiánnyárral együtt még egy jó ideig élvezhetjük a nap feltöltő hatását. De vajon a Föld mikor tölti fel készleteit, hogy erőforrásait újratermelje, ha állandóan fogyasztunk? A Föld sosem pihen, ezért mi sem lazíthatunk ezen a téren: az alábbiakban kevéssé ismert, de könnyen megvalósítható zöld tippeket gyűjtöttünk össze, amivel mi is, és a környezetünk is feltöltődhet.

Látogassunk el a helyi piacra akár otthon vagyunk akár nyaralunk valahol, és fogyasszuk a helyi termelők zöldségeit, gyümölcseit. A téli, sötét reggeleken nincs kedvünk piacra járni, de ki tudja, lehet, néhány nyári piacozás meghozza a kedvünk, és onnantól kezdve egy hétvégét sem tudunk majd elképzelni a fonott, piacos kosarunk nélkül.
 
Meleg esték tökéletes választása a szabadtéri sütögetés – teremtsünk nomád feelinget! Kapcsoljunk le minden villanyt a házban, és használjunk kint gyertyát. A sütéshez használjunk faszenet, mely mentes az adalék- és vegyi anyagoktól. Ha valaki előkapja a gitárját a közös sütögetés alkalmával, akkor még a zenelejátszónak sem kell működnie.

Védekezzünk természetesen a szúnyogok ellen! A páfrányfenyő, az eukaliptusz és a barátcserje hatékony módszer a szúnyogok ellen, de riasztó hatása van a kókusznak, levendulának, citromfűnek, mentának és bazsalikomnak is. Ha utazás során akarunk megküzdeni a szúnyogokkal, akkor válasszunk csak illóolajokból készült riasztószert.

Teregessük ruháinkat a szabadban: használjuk ki a jó időt, és felejtsük el a szárítógépet, ezzel energiát és pénzt spórolhatunk!
A fehér színű ruhákat teregessük a napon, így nem csak friss illatúak lesznek, de a napsugarak természetes fertőtlenítő és fehérítő hatása is érvényesül! Árnyékban száríthatjuk a színes ruhákat is, így nem vesztik el a színüket. Érdemes rendesen kihúznunk a ruhákat teregetés előtt, hiszen így nem kell vasalni őket: ezzel az energián és pénzen túl időt is spórolhatunk.

zoldtipp2.jpg ()
 
Tartsuk hűsen a lakást és a szervezetünket környezet kímélően! Apró trükkökkel elkerülhető a klímaberendezés iránti igényünk: hagyjuk nyitva éjjelre az ablakokat, majd hajnalban csukjuk be őket; napközben pedig húzzuk el a sötétítőfüggönyöket vagy eresszük le a redőnyt, így máris kellemesebb klíma vár minket, ha hazaérkezünk. Étkezésünkkel is tudunk hatni a hőérzetünkre: a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelen túl lehetőleg többször, keveset együnk; ez segít abban, hogy ne melegedjünk ki annyira az ételek megemésztése során, hisz minél nagyobb adag, nehéz ételt fogyasztunk el, annyival több energiába kerül szervezetünknek megemészteni azt.

Kapcsolódjunk ki a közelben hétvégén! El akarjuk felejteni a napi rutint, a házimunkát, a szortírozásra váró iratokat? Nem kell ehhez feltétlen messzire mennünk, csak tervezzük meg jól a hétvégét: keressünk fesztiválokat a közelben, menjünk el kertmoziba, nézzünk meg egy érdekes kiállítást, piknikezzünk a közeli parkban, olvassunk, sétáljunk nagyokat! Törekedjünk arra, hogy gyalogosan vagy biciklivel jussunk el programunk helyszínére, így az autózást is elkerüljük. Így óvjuk környezetünket az utazás elkerülésével, valamint pénzt is spórolhatunk.

Ha nemcsak a kikapcsolódás, hanem új tájegységek, országok, kultúrák megismerése vonzz minket, tehetjük ezt is fenntarthatóan! Mielőtt elindulunk, kapcsoljunk ki minden készüléket otthonunkban! Ne nyomtassunk térképet, hanem töltsük le mobilunkra minden egyéb fontos információval együtt. Válasszuk külföldön is a helyi közlekedést taxi vagy bérelt gépjármű helyett: így nem pusztán energiát és pénzt spórolhatunk, de jobban megismerhetjük a helyiek habitusát is, így több élménnyel gazdagodunk az országról.

Forrás: Helloholnap.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X