Főoldal > AKTUÁLIS > Véd a tej a diabétesz ellen!

Véd a tej a diabétesz ellen!

cukorbetegségegészségolajsavtej
0

Írta:

Szív- és érrendszeri betegségek vizsgálatára indított megfigyelésük során a Harvard Medical School kutatói megállapították, hogy a transz-palmitolajsav igen kedvező hatást gyakorol a koleszterinszintre, emellett pedig a cukorbetegség rizikóját is nagymértékben csökkenti. A kutatók vizsgálata kimutatta, hogy azok, akiknek magas a transz-palmitolajsav szintje, 60%-kal kisebb kockázattal lesznek cukorbetegek. A transz-palmitolajsav olyan esszenciális zsírsav, melyet az emberi […]

Szív- és érrendszeri betegségek vizsgálatára indított megfigyelésük során a Harvard Medical School kutatói megállapították, hogy a transz-palmitolajsav igen kedvező hatást gyakorol a koleszterinszintre, emellett pedig a cukorbetegség rizikóját is nagymértékben csökkenti. A kutatók vizsgálata kimutatta, hogy azok, akiknek magas a transz-palmitolajsav szintje, 60%-kal kisebb kockázattal lesznek cukorbetegek. A transz-palmitolajsav olyan esszenciális zsírsav, melyet az emberi szervezet nem tud előállítani, jó hír azonban, hogy a tejben természetes formában megtalálható. Így a rendszeres tejfogyasztóknál a diabétesz kialakulásának esélye 2/3-dal csökken. A tej magas vitamin- és kalciumtartalmát eddig is ismertük: csak ebben az alapélelmiszerünkben található meg fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor együtt, megfelelő arányban, így biztosítva a kalcium legkönnyebb felszívódását az emberi szervezetbe. Az amerikai kutatás most azt is kimutatta: van még olyan eleme a tejnek, mely segíti egészségünk megóvását, és védelmet jelenthet a 2-es típusú cukorbetegség ellen.

A Harvard egyetem tudósai és munkatársaik évtizedekkel ezelőtt indítottak el az Egyesült Államok területén egy átfogó vizsgálatot, hogy megállapítsák, milyen szerepe van a legtöbb halálesetet okozó szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőinek a szívroham és az agyi katasztrófa bekövetkezésében. A kutatás során igen részletes adatokat gyűjtöttek a résztvevők táplálkozási szokásaival kapcsolatban is, emellett rendszeresen mérték az anyagcsere adatokat, a vércukor értéket, valamint az inzulin- és vérzsírszinteket is.

shutterstock_53018752.jpg ()Korábbi állatkísérletes adatok arra utaltak, hogy bizonyos zsírsavaknak kedvező hatása van a szervezetre. A Harvard egyetem kutatóinak munkacsoportja azt vizsgálta, hogy csaknem négyezer, 65 évesnél idősebb ember vérében milyen mennyiségben fordul elő a transz-palmitolajsav. Ezt az olajsavat az emberi szervezet nem tudja előállítani, csak táplálékkal vehetjük magunkhoz. Szerencsére minden tejtermékben megtalálható: a tejben, így sajtban, joghurtban egyaránt.

Az ismételt vizsgálatok során mind világosabban látszott, hogy akinek vérében sok a transz-palmitolajsav, annak a koleszterinszintje kedvezőbben alakul, emellett pedig lényegesen kisebb lesz az esélye annak, hogy cukorbeteg lesz. A védőhatás rendkívülinek bizonyult: akinek magas volt a transz-palmitolaj szintje, mert sok tejet, illetve tejterméket fogyasztott, annál 60%-kal csökkent a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

„A diabétesz rizikó 60%-os csökkenése rendkívül erős védelmi hatást jelent a cukorbetegség ellen, a legerősebbet, amit eddig ismertünk” – áll az angol nyelvű tanulmány összefoglalójában. „A következő lépésünk az lesz, hogy további vizsgálatokkal fényt derítünk arra, hogy a transz-palmitolajsav célzott adagolása terápiás hatással jár-e a betegségre” – jelentette be a Harvard egyetem munkacsoportja.

„A kutatás bebizonyította, hogy tejtermékek rendszeres fogyasztása mellett igen jelentős mértékben csökken a diabétesz kialakulásának kockázata” – értékelte a tanulmány eredményét Dr. Matos Lajos kardiológus. „Nyugodtan fogyasszunk csökkentett zsírtartalmú tejet a javasolt napi fél liter mennyiségben, hiszen az jótékony hatással van szervezetünkre” – tette hozzá a szakember.

Korábbi tanulmányok már elővetítették a tejnek a cukorbetegség megelőzésében játszott szerepét, az inzulinrezisztenciára helyezve a hangsúlyt. Az inzulin a véráramban lévő cukrok átalakításához szükséges, továbbá segíti a sejtek energiatermeléséhez szükséges cukor felvételét. Az inzulinrezisztenciában szenvedő emberek véréből a cukor nem jut be a sejtekbe, ami hiperglikémiát okoz, ez pedig 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. A tej- és tejtermék-fogyasztás segítheti az inzulinrezisztencia megelőzését.

Forrás: Premier Kommunikacios Iroda


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X