Főoldal > AKTUÁLIS > A túlsúly növeli a mellrák kockázatát

A túlsúly növeli a mellrák kockázatát

betegségdiétakövérmelltúlsúly
0

Írta:

Az összefüggésekről dr. Demjén László, nőgyógyász szakorvos beszélt. Az extrém elhízás mindenképpen veszélyes A University of Granada kutató bebizonyították, hogy a túlsúly – különösen a jelentős mértékű – elősegíti a mellrák kialakulását a korábbi életévekben. A kutatásba 524 mellrákkal diagnosztizált nőt vontak be, és a kutatók úgy találták, hogy azok a hölgyek, akik nagyon korán […]

Az összefüggésekről dr. Demjén László, nőgyógyász szakorvos beszélt.

Az extrém elhízás mindenképpen veszélyes

A University of Granada kutató bebizonyították, hogy a túlsúly – különösen a jelentős mértékű – elősegíti a mellrák kialakulását a korábbi életévekben. A kutatásba 524 mellrákkal diagnosztizált nőt vontak be, és a kutatók úgy találták, hogy azok a hölgyek, akik nagyon korán kezdtek el menstruálni – 9-10 éves koruk körül -, fiatalabb korukban szembesültek a betegséggel. Ugyanilyen korán szembesültek a diagnózissal az elhízott nők is. Ezt a megállapítást már korábban is hangsúlyozták bizonyos tanulmányok, amelyek összefüggésbe hozták a magas testtömeg-indexet (BMI) a mellrák kialakulásának valószínűségével. 

Akkor a tudósok a mellrák egyik veszélyes fajtáját, az úgynevezett gyulladásos mellrákot hozták kapcsolatba az elhízással. Úgy találták, hogy ez a betegség alakult ki a kórosan túlsúlyos betegek 45 százalékánál, miközben a túlsúlyosak körében 30 százalék, a normális testsúlyúaknál csak 15 százalék küzdött ezzel az agresszív kórformával. A háttérben az állhat, hogy a magas testzsír növeli mindenféle gyulladás kockázatát.

mellcikk.jpg ()A lélek is betegít

Közismert, hogy a kövérség nem csak a mellrák, de más rákos betegségek kockázatát is növeli, sőt többek közt hozzájárul a leukémia, a mozgásszervi betegségek és a myeloma multiplex kialakulásához is. Éppen ezért érzik egyre erősebben fenyegetve magukat az elhízottak, akikben komoly betegségtudat jelentkezhet, amelyet csak tetéznek a megjelenésük miatt bekövetkező lelki sérülések. Sokan éppen az alacsony önértékelés, a szégyen és a lelkiismeret-furdalás miatt fordulnak újra az evéshez. Így zárul be az ördögi kör, amelyet azonban egy nagy elhatározást követő, ellenőrzött életmód-váltással meg lehet törni. 

Életmódváltás – csak óvatosan

“A jelentős túlsúllyal rendelkező nőknek mindenképpen ajánlott egy felügyelet mellett zajló életmódváltás”– összegzi dr. Demjén László, nőgyógyász. “Nem csak a jojó-effektus elkerülése miatt nem érdemes belevágni egy kontrollálatlan diétába, de túlterhelés és a hormonszint-ingadozás is csak szakértő felügyelettel kerülhető el. Ez utóbbi pedig különösen jellemző lehet az elhízott betegekre. A személyre szabott diéta és mozgás azonban segíti az optimális inzulinszint elérését, ami az androgén tüneteket javulását és az esetleges meddőség kezelését egyaránt elősegíti, és csökkenti a metabolikus szindróma, a cukorbetegség és a mellrák kockázatát.”

Fotó: Profimedia – Red Dot

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Kavard fel a port és nevess!

Fedezd fel a powerfruit erejét!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X