Főoldal > AKTUÁLIS > Inkább diétával, mint mozgással fogynak az amerikaiak

Inkább diétával, mint mozgással fogynak az amerikaiak

fogyáshízás
0

Írta:

A Gallup friss felmérése szerint az amerikaiak mintegy kétharmada próbált már meg fogyni élete során, ám a sikeres testsúlycsökkenést többen kötik a diéta valamely formájához, mint a testmozgáshoz. Hálaadás, karácsony – két jellemző ünnep az amerikaiak életében, amelynek során a szokottnál bőségesebben étkeznek, és amelyek után többen érzik úgy, bizony felszaladt egy-két felesleges kiló. Az […]

A Gallup friss felmérése szerint az amerikaiak mintegy kétharmada próbált már meg fogyni élete során, ám a sikeres testsúlycsökkenést többen kötik a diéta valamely formájához, mint a testmozgáshoz.

amerikai2.jpg ()Hálaadás, karácsony – két jellemző ünnep az amerikaiak életében, amelynek során a szokottnál bőségesebben étkeznek, és amelyek után többen érzik úgy, bizony felszaladt egy-két felesleges kiló. Az ünnepek apropóján a Gallup végzett felmérést arról, milyen fogyókúrázási módszereket próbáltak már az amerikaiak, és ezek közül melyik bizonyult eredményesnek. A kutatás szerint azon válaszadók fele (52%), akik sikeres fogyásról számoltak be, a diéta valamely formáját említették eredményes módszerként, igaz az egyedi válaszok listáját a testmozgás és a kevesebb étkezés vezeti.

A lekérdezés alapján az eredményességről beszámoló válaszadók 23 százaléka tudott sikeresen fogyni azáltal, hogy kevesebbet étkezett, 12 százalékuk esetében bizonyult eredményesnek a kalóriaszámlálás, 10 százalék több természetes élelmiszer fogyasztásával ért el eredményt, míg 6 százalékuknak a cukor és az édességek elhagyása segített. Az olyan alacsony szénhidrát- és magas protein-tartalmú speciális étrendek, mint az Atkins-diéta, 4 százaléknál vált be. A megkérdezettek 31 százaléka fogyott azzal, hogy elkezdett sportolni. Öt százalék külön kiemelte a sétálást, míg 3 százalék a futást mint eredményes mozgásformát.

A fogyókúra egyéb formáit illetően 8 százalék mondta, hogy a diéta és a sport együttesen segített számára, négy százalék pedig testsúlycsökkentő tablettáknak köszönhette eredményességét. A válaszadóknak csak 1 százaléka számolt be arról, hogy gyomorszűkítő műtéten esett át.

A Gallup kutatói kiemelik, az Egyesült Államok fogyókúra ipara mintegy 60 milliárd dolláros forgalmat bonyolít évente, ami nem meglepő, ha tekintetbe vesszük, hogy a felmérés szerint az amerikaiak kétharmada véli úgy, súlya magasabb az ideálisnál, és épp ennyien állítják, legalább egyszer életük során már megpróbáltak fogyókúrázni. Az adatok szerint a nők háromnegyede akart már fogyni, és ennek átlagosan hét alkalommal neki is fogott. A férfiak 55 százaléka próbált már leadni súlyából, de ők átlagosan kevesebb, mint 4 alkalommal határozták már el magukat. A lekérdezés időpontjában – 2011 novembere elején – a válaszadó férfiak 25, a nők 32 százaléka fogyókúrázott.

Forrás: ELTE TÁTK Hírlevél


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X