Főoldal > AKTUÁLIS > Érzékenyek a fogaid? Irány a fogorvos!

Érzékenyek a fogaid? Irány a fogorvos!

fogak érzékenységefogászatfogíny gyulladás
0

Írta:

Tippek egyenesen a fogorvostól A fájdalom forrása általában a zománc kopása vagy az íny betegsége. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa jó tanácsokkal szolgál fogérzékenység esetére: 1. Válassz okosan fogkefét és fogkrémet!Használj érzékeny fogakra való fogkrémet. Ezek a készítmények olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek blokkolhatják a fájdalom érzését a fognyaknál. Érdemes a fogorvos által ajánlott […]

Tippek egyenesen a fogorvostól

A fájdalom forrása általában a zománc kopása vagy az íny betegsége. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa jó tanácsokkal szolgál fogérzékenység esetére:

1. Válassz okosan fogkefét és fogkrémet!
Használj érzékeny fogakra való fogkrémet. Ezek a készítmények olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek blokkolhatják a fájdalom érzését a fognyaknál. Érdemes a fogorvos által ajánlott márkák közül választani, amelyek hatóanyagai a hidroxilapatit, a nátrium-fluorid, a stroncium- és a kálium-klorid, illetve legújabban a stroncium-acetát. Ezek segítenek fognyaki érzékenység esetén, és lezárják a szabaddá vált, nyitott dentin-csatornákat.  Emellett fogkeféd legyen puha sörtéjű, és még így is kerüld a túl erős sikálást. Kiegészítésként mindennap használj fogselymet is. Óvakodj a fehérítő hatású fogkrémektől is, amelyek fokozhatják a forróra és a hidegre való érzékenységet.

fog2.jpg ()2. Le a fogkővel!
A fogkövet mindenképpen érdemes eltávolíttatni, hiszen a gondozatlanság benyomását kelti és szájszagot is okozhat.  A jelenséghez általában fogínyvérzés és az íny vörössé, duzzadttá válása is társul. Hazánkban a lakosság jelentős részénél megfigyelhető fogkő, melynek  legfőbb veszélye, hogy további baktériumok telepedhetnek meg a fognyakon és az ínyen  fogágy-gyulladást és csontpusztulást okozva, amely akár a fogak kilazulásához, elvesztéséhez is vezethet. A megoldás csakis szakértő fogorvosi eljárás lehet, amelynek keretében egy úgynevezett szónikus vagy ultrahangos depurátorral eltávolítják a fogköveket. Ez a műszer magas frekvenciájú rezgéseket bocsát ki, amely a fogak felszínén mozgatva széttöredezi a fogköveket. Az íny alatti fogkövek, amelyek erősebben tapadnak a fogfelszínhez, speciális kézi műszerekkel, gyökérsimító eszközökkel távolíthatóak el. Ez a módszer már több időt vesz igénybe s általában helyi érzéstelenítésben történik. A fogfelszínek esetleges egyenetlenségei eltüntethetők speciális paszták és kefék segítségével, sőt a legapróbb elszíneződések is felszámolhatók az intraorális homokfúvás alkalmazásával.

3. Előzd meg a bajt!
A rendszeres fogorvosi ellenőrzés elkerülhetetlen – különösen, ha az óvintézkedések ellenére is fennáll az érzékenység. Egyes esetekben segíthet az érintett terület fluorid géllel való kezelése vagy más, úgynevezett deszenzitizáló módszer. Ugyanakkor az is kiderülhet, hogy a háttérben fogszuvasodás, repedt fog vagy megkopott tömés áll, ezeket természetesen kezelni kell.

Forrás: www.oxygenmedical.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X