Főoldal > EGÉSZSÉG > Mikor kezdhetünk edzeni egy fogászati kezelés után? (x)

Mikor kezdhetünk edzeni egy fogászati kezelés után? (x)

edzésfogászat
0

Írta:

Egy fogkőleszedés vagy egy fogtömés semmilyen törést nem okoz a napi edzéstervben. Ám ha foghúzásra, implantációra vagy szájsebészeti műtétre van kilátás, muszáj lesz beiktatni néhány pihenőnapot. De pontosan mennyit is kell kihagynunk az egyes beavatkozások miatt? Dr. Jancsecz Péter, az Uniklinik fogászat vezető szájsebész-implantológusa elmondja.

Sok függ a sport vagy mozgásfajta jellegétől. A kevésbé energikus mozgásfajták, például a Nordic Walking vagy a jóga korlátozottan végezhető akár az érzéstelenítésben végzett foghúzások, fogimplantátum behelyezése utáni napon is. A lefelé hajolgatást, dinamikus mozdulatokat, ugrálásokat és megfeszített erővel végzett mozdulatokat azonban kerüljük!

A foghúzások után ugyanis egy úgynevezett vérdugó keletkezik a sebben, amely kulcsfontosságú a gyors és szövődménymentes gyógyuláshoz. Ez a kis dugó lehajláskor, ugráláskor kieshet a helyéről, sőt, akár egy erős szívó-fújó hatásra is (ne most akarjunk megtanulni trombitálni).

A konditermet, versenysportot foghúzás után 3 napig felejtsük el, és ha test-test elleni sportot űzünk, amely a fejet is érinti, akár 1 hétre is fel kell függesztenünk az edzéseket. Ez különösen igaz akkor, ha 3 nap elteltével is duzzadt az arc, erős fájdalmat érzünk, kellemetlen érzések fognak el.

Forrás: pixabay.com

Ha nem helyi érzéstelenítésben, hanem altatásban történt a kezelés, akkor a kezelőorvos fog pontos felvilágosítást adni arról, mikor kezdhetjük újra az edzéseket. Arra fel kell készülnünk, hogy 3 napig le kell mondanunk az erőteljes izommunkáról, és utána is csak fokozatosan kezdhetjük terhelni a szervezetünket. Ez azonban csak az ideális forgatókönyv: megeshet, hogy akár 2-3 hetes kieséssel is számolnunk kell!

Most pedig nézzünk meg egy listát arról, hogy nagy általánosságban mennyit kell várnunk, mielőtt elkezdhetünk edzeni egy kezelés után.

  • Fogkőleszedés, fogfehérítés, fogtömés: 0 nap
  • Gyökérkezelés: 0 nap
  • Kürettálás, fogtályogkezelés: 0 nap
  • Kisebb fogpótlások: inlay, korona, hagyományos híd: 0 nap
  • Fogszabályozás: 0 nap – az olyan sportoknál, ahol a fejet érhetik ütések (ökölvívás, kendó, kick-boksz, kézilabda stb.), érdemes fogvédőt viselni
  • Foghúzás: 3 nap után fokozatos terheléssel, 1 hét után többnyire teljes terheléssel
  • Fogimplantáció (érzéstelenítésben végzett beültetés): 3 nap, utána fokozatos terheléssel
  • Szájsebészeti műtétek (csontpótlás, bölcsességfog-eltávolítás, műtéti fogeltávolítás): 7 nap után fokozatos terheléssel, 2 hét után többnyire teljes terheléssel, ám ez műtéttől, egészségi állapottól erősen függ!

Ezek a számok csak irányadóak. A konkrét javaslatot mindig a saját kezelőorvosunktól kapjuk meg, aki minden körülményt és a sport/mozgásforma jellegét mérlegelve fog szakmai tanácsot adni arról, mikor és milyen terheléssel folytathatjuk az edzésmunkát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X