Főoldal > AKTUÁLIS > Petesejttermelő őssejteket találtak

Petesejttermelő őssejteket találtak

nőkőssejtpetesejt
0

Írta:

Index, 2012. február 27., hétfő 16:24 A Harvard kutatói szerint a nők petefészkében olyan őssejtek vannak, amelyek képesek spontán új petesejteket termelni. Az egerekkel végzett kísérletek alapján az ilyen petesejtek sikeresen megtermékenyíthetőek – közli a Nature Medicine orvostudományi szakfolyóiratban megjelent, a felfedezést részletező tanulmány.Régi feltételezés, hogy a nőknek annyi petesejtjük van, amennyivel születnek. Ebből a […]

Index, 2012. február 27., hétfő 16:24

A Harvard kutatói szerint a nők petefészkében olyan őssejtek vannak, amelyek képesek spontán új petesejteket termelni. Az egerekkel végzett kísérletek alapján az ilyen petesejtek sikeresen megtermékenyíthetőek – közli a Nature Medicine orvostudományi szakfolyóiratban megjelent, a felfedezést részletező tanulmány.
Régi feltételezés, hogy a nőknek annyi petesejtjük van, amennyivel születnek. Ebből a „készletből” a nők minden peteérési ciklusban veszítenek, majd változó korba lépnek, és többé nem lesznek termékenyek. A mostani kutatás, amely egy 2004-es állatokkal végzett kutatás folytatása, cáfolja ezt a nézetet.

A tanulmány vezető szerzője, dr. Jonathan Tilly, a Massachusetts General Hospital orvosa csapatával reproduktív korban levő nők petefészkeiben felfedezte fel azokat az őssejteket, amelyek képesek új petesejtek termelésére. Ehhez egy DDX4 nevű fehérjét kellett keresniük, amely csak az erre alkalmas őssejtekben található meg. Az elkülönített őssejtek oocitákat, vagyis megtermékenyítetlen petesejteket generáltak, melyek később sikeresen beágyazódtak, amikor egerekbe ültetett emberi petefészekszövettel vették körbe őket. A korábbi egerekkel végzett kísérleteknél az állatok őssejtjeiből képzett petesejteket sikeresen megtermékenyítették hímivarsejtekkel, a sejtekből pedig életképes embriók fejlődtek ki.

„A mostani kutatás fő célja az volt, hogy igazolja a petesejttermelő őssejtek létezését a reproduktív korú nők petefészkeiben. A felfedezés páratlan lehetőséget jelenthetnek azoknak a nőknek, akik meddőséggel néztek szembe, valamint késleltetheti a változó kor bekövetkezését. A jövőben eljuthatunk egy olyan pontig, amikor végtelen számú emberi petesejt áll majd rendelkezésre” – mondta Tilly a BBC-nek.

94223817174009929_IdzvqZwQ_c.jpg ()Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem termékenység-szakértője szerint a kutatás meggyőző bizonyítékkal szolgált arra, hogy a nők petefészkében lévő őssejtek életképes, osztódni tudó petesejteket termelnek. Bár egyelőre nagyon szigorú jogi és etikai szabályok vonatkoznak az emberi petesejttel és szaporodással foglalkozó kutatásokra, a felfedezés nem csupán a termékenységi problémákkal küzdő vagy későn gyereket vállaló nők számára jelenthet reményt, hanem azoknak is, akik például a kemoterápia miatt válnak meddővé.

A hírről Dr. Vereczkey Attilát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi és endoszkópos specialistát kérdeztük.

„Ez a kutatás számtalan gyermekre vágyó nő számára fontos lehetőséget és új reményt jelenthet a jövőben, ha valóban sikerül egy biztonsággal alkalmazható terápiás megoldást kialakítani.  Az első csoportba azok tartoznak, akik valamilyen oknál fogva későn döntöttek úgy, hogy gyermeket szeretnének vállalni, és a petefészkük a természetes folyamatok hatására már kimerülőben van. Amennyiben lehetőség adódna arra, hogy az őssejtekből petesejtet nyerjünk, abban az esetben a nők akár menopauzát követően is saját petesejtből válhatnának édesanyává, aminek az előnyei mellett természetesen meglennének a hátrányai is. Előrehaladottabb anyai életkor esetén ugyanis már maga a várandósság időszaka, valamint a szülés is több kockázattal jár, emellett persze jogi, etikai és szociológiai kérdések is felmerülnek ezzel a lehetőséggel kapcsolatban.

A második csoportba – ahogy a cikk is említi, azok a nők tartoznak, akik kemoterápiás kezelésen vesznek részt. Sosem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy nagyon fontos lenne, ha minden ilyen betegséggel küzdő nőhöz eljutna, hogy már most van lehetőség arra, hogy egy ilyen – termékenységet veszélyeztető – kezelés előtt megőrizzük az esélyt a későbbi gyermekvállalásra. A jogszabályok ugyanis lehetővé teszik, hogy ilyen termékenységet veszélyeztető egészségügyi indikáció során a kezelés előtt álló nők lefagyasztassák a petesejtjeiket, embrióikat, hogy a gyógyulás után akár saját gyermekük is születhessen. Ez persze a gyakorlatban korlátozott számú petesejtet jelent, azonban külföldön már létezik az úgynevezett fertilitás prezervációs eljárás petefészek-szövet segítségével, amelyet visszaültetve ismét egészséges petesejtek nyerhetőek.

Sajnos hazánkban sokszor még a kemoterápiás kezelés előtt álló férfiak figyelmét sem hívják fel a kemoterápia ilyen jellegű következményeire, pedig az ő esetükben akár egy egyszerű spermafagyasztás garanciát jelenthet arra, hogy a jövőben gyermeket vállalhassanak. A harmadik csoportba azok a nők tartoznak, akik korai petefészek kimerülés szindrómában (POF- premature ovarian failure) szenvednek, náluk gyakorlatilag korábban, akár már a harmincas éveikben is minden tünet nélkül kimerülhet a petefészek. Sajnos napjainkban nem ritka ez az alattomos betegség, a mi klinikánkon is számos esetben bebizonyosodott, hogy ezért késik a gyermekáldás. Ma az ő esetükben az egyedüli megoldás a petesejt adományozás lehet, ennél azonban mindenképpen jobb megoldást jelentene, ha nekik is saját petesejtből születhetne gyermekük” – tudhattuk meg Dr. Vereczkey Attilától.

Forrás: Dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi specialistája, minimál invazív-endoszkópos sebészet részlegvezető főorvosa

Ég a gyomrod? Folyton éhes vagy? Itt a megoldás!

Látványos loknik könnyen és gyorsan


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X