Főoldal > AKTUÁLIS > Táncolj a vízben!

Táncolj a vízben!

aqua dancevízvízi aerobic
0

Írta:

A pörgős zene, a jó hangulat még a mozgásszervi problémákkal vagy túlsúllyal küzdőket is feldobhatják, ez a mozgásforma ugyanis nekik is ajánlott. Lóránth Kata, aerobic edző a vízi tánc előnyeiről beszélt. Pezsdítő mozgás Víz, a vidám zene, mozgás, jó hangulat – az Aqua Dance nem csak azért vonzó mozgásforma, mert a víz játékos és természetes […]

A pörgős zene, a jó hangulat még a mozgásszervi problémákkal vagy túlsúllyal küzdőket is feldobhatják, ez a mozgásforma ugyanis nekik is ajánlott. Lóránth Kata, aerobic edző a vízi tánc előnyeiről beszélt.

Pezsdítő mozgás

Víz, a vidám zene, mozgás, jó hangulat – az Aqua Dance nem csak azért vonzó mozgásforma, mert a víz játékos és természetes közegében egészen más, szabadabb a mozgás, de azért is, mert a mozgáselemek könnyen követhetők, és kikapcsolódást nyújtanak a hétköznapokból. Ráadásul az edzésekhez nem szükséges úszástudás, sőt, a kor, a nem, a testsúly és az esetleges mozgásszervi problémák sem jelentenek kizáró okot. A speciális eszközökkel is végzett mozgás nem csak hogy nem árt, de kifejezetten hasznos gerincbántalmak, ízületi panaszok esetén is, sőt, a fogyást is elősegítheti. Folyamatosan viták vannak a különféle edzésformák sportsérüléseiről és ízületi kopásairól, de a vízi foglalkozásokat minden szakorvos támogatja. Az Aqua Dance leginkább vonzó hatása azonban a stresszoldás, a felszabadulás és a relaxáció érzése – egy ilyen óra felér egy rövid nyaralással. Az új divat, az Aqua Zumba is ennek a mozgásformának egy populárisabb megjelenése, ami már jó ideje közismert.

aqua2.jpg ()Az Aqua Dance órákon ugyan nagyon fontos, hogy a zene jó hangulatot árasszon és vannak benne játékos mozdulatok, de ennél az edzésnél valamivel nagyobb hangsúlyt kapnak az erőelemek és a tartásjavító gyakorlatok. – ismerteti Lóránth Kata, aki profi búvárként a víz közegét, tulajdonságait alaposan ismeri.

Erősít és fogyaszt is

A speciális vízi mozgás nem csak kellemes, de a rendszeres edzések növelik a teherbírást, az állóképességet, formálják az alakot és bizonyos állapotok, betegségek rehabilitációjában is segítenek. 
 
Túlsúlyosoknak: Mivel a víz csökkenti a gravitáció hatását, amikor vízben vagyunk, alig érezzük a súlyunkat. Éppen ezért kisebb terhelés mellett többet tudunk teljesíteni, mégsem terheljük túl a gerincoszlopot, az ízületeket és a szalagokat. Ugyanakkor a víz közegellenállása közel 12-szerese a levegőjének, így az elvégzett mozgás az izmokat is keményen megdolgoztatja. Tehát az Aqua Dance ugyanúgy égeti a kalóriákat, mint akár az edzőtermi edzések. Aki ezen mosolyog, vagy kicsit is lekezelő véleménnyel van, biztosan még meg sem próbálkozott a vízi edzésformával, miközben az élsportban egyre jobban terjed ez a módszer.
 
Mozgásszervi problémáktól szenvedőknek és ülő foglalkozásúaknak: Akár a derekunk, a vállunk, a hátunk fáj, akár porckopástól fáj a térdünk, a vízben tapasztalható hidrosztatikai nyomás segíti a mozgásunkat, csökkenti a fájdalmakat. Ráadásul a helyesen végzett mozdulatok erősítik a hát- és hasizmokat, így hozzájárulnak a helyes testtartáshoz, az egyensúlyérzék fejlesztéséhez, illetve serkentik a mélyizmok vérkeringését. Mindezek a folyamatok együttesen a tánc felszabadító hatásával beindítják a szervezet öngyógyító folyamatait. Azok pedig, akik egész nap ülnek vagy állnak a munkahelyükön, ebben a tehermentes közegben biztonságosan vághatnak bele az „izzasztó” edzésbe.  

Allergiásoknak, asztmásoknak: A vizes közeg nem csak azért tesz jót a légúti betegségben szenvedőknek, mert a vízfelszín feletti párás levegő jó hatással van a légzőrendszerre, de azért is, mert a szabadabbá váló légzés a vér oxigén-telítettségét is javítja. Az állóképesség javulásával pedig a tüdőkapacitás is fokozatosan nő.

Hangulatzavarok esetén: Az Aqua Dance hangulatjavító hatásához egyaránt hozzájárul a jó zene, a vízben való mozgás előnyös hatásai, az aktivitás endorfin-termelő hatása és a közösség ereje. Egy Aqua Dance óra után garantált a jókedv! 

Forrás: www.oxygenwellness.hu

Legyél két hét alatt bomba nő!

Ég a gyomrod? Folyton éhes vagy? Itt a megoldás!

Látványos loknik könnyen és gyorsan


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X