Főoldal > AKTUÁLIS > 5 tipp a kreativitás fejlesztésére

5 tipp a kreativitás fejlesztésére

kreativitásmunkahelyrajztipp
0

Írta:

Június 2-án újra Wellness nap! Trendmutató sportesemény csupán 600 forintért, amin neked is ott a helyed! A kreativitás fejlesztésére számos módszer, gyakorlat létezik, ezek közé tartoznak a rajzos feladatok is, amelyek segítik a rugalmas gondolkodás kialakítását és az önkifejezés egyik legjobb eszköze.  Most az alábbi 5 egyszerű rajzos gyakorlat segítségével fejleszthetjük kreativitásunkat és az alkotás […]

Június 2-án újra Wellness nap! Trendmutató sportesemény csupán 600 forintért, amin neked is ott a helyed!

A kreativitás fejlesztésére számos módszer, gyakorlat létezik, ezek közé tartoznak a rajzos feladatok is, amelyek segítik a rugalmas gondolkodás kialakítását és az önkifejezés egyik legjobb eszköze.  Most az alábbi 5 egyszerű rajzos gyakorlat segítségével fejleszthetjük kreativitásunkat és az alkotás erejéig újból gyerekké válhatunk!

„Az életünk során állandóan szabályokba ütközünk: a munkahelyünkön a főnökünk irányítja az életünket; otthon a férjünk, gyerekeink elvárásaival találkozunk, de ha fogunk egy darab papírt és ceruzát, senki nem szólhat bele, merre húzzuk a vonalat. A rajzolás segít belső lényünk felszabadításában, önmagunk megismerésében, valamint nagymértékben fejleszti a kreativitást. Sokan azt gondolják, hogy a kreativitás csak a művészek sajátja lehet, holott mindenkiben ott lakik az alkotás vágya és alkotni tudás képessége.” – mondta Farkas Ditta, rajzoktató, tanfolyam vezető.

A gyerekek nem foglalkoznak azzal, hogy szép, hiteles rajzokat készítsenek, ők még a rajzolás tevékenységét élvezik. Farkas Ditta tapasztalatai szerint a felnőttek görcsösen meg akarnak felelni a saját maguk által támasztott elvárásoknak és csalódottak lesznek, ha nincs sikerélményük, ha nem sikerül művészi alkotást létrehozniuk. Holott már az sikerként könyvelhető el, ha ki tudunk lépni a taposómalomból és csak magunkkal foglalkozunk pár perc erejéig. Ráadásul ma már minden munkahelyen követelmény, hogy újszerűen, kreatívan tudjunk gondolkodni, a rajzolás pedig ebben is segít. Számos olyan „rajzos gyakorlat” létezik, ami a gondolkodásmódunkat és rajzkészségünket is fejleszti, a rajztanár alábbi 5 tippje ebben segít. 

kreativ2.jpg ()1. tipp: Figyeld a negatív tereket! Szép időben menj ki a természetbe és merülj el a fák lombjában. Figyeld meg, hogy szűrődik át a fény a levelek között. Fedezd fel ezeknek a réseknek az alakját és vesd papírra őket. Különleges alakú formákat fogsz kapni, amiket eddig észre sem vettél.

2. tipp: Rajzolj csukott szemmel! Képzelj el magadban egy tárgyat és rajzold le úgy, hogy végig csukva tartod a szemed. Ha nagyon muszáj, nézd meg a papírlapot. A rajzod, még ha ákombákomszerű is lesz, megmutatja, hogy mit tartasz fontosnak az adott tárgyban és mit nem. A fontos dolgok ki lesznek emelve, míg a számodra kevésbé fontosak alig lesznek észrevehetőek.

3. tipp: Rajzolj „L” formákból! Bármit, amit szeretnél rajzolni pl. emberke, arc, táj, csendélet..stb. csak „L” formákból álljon. Az „L” forma szabadon torzítható, nyújtható, forgatható, szélesíthető, és a szárai hosszát is változtathatod kedvedre. A lényeg hogy csak ezekből a különböző „L” formákból próbálj meg alkotni.

4. tipp: Fejezz ki magad vonalakkal! Állíts be egy egyszerű modellt, pl. egy almát vagy egy korsót, és egy asztali lámpával világítsd meg. Készíts egy egyszerű rajzot róla, árnyékolni nem kell, a vonalvastagság viszont változzon. Az árnyékban lévő vonalakat erősebben, vastagabban húzd meg, a fényben levők viszont csak vékonyak, halványak legyenek. Nem baj, ha a forma arányai nem stimmelnek, de már tudatosan használtál vonalakat a kifejezéshez.

5. tipp: Játszatok többen!  Fogjatok különböző színű ceruzákat és mindenki rajzoljon a saját színével valami irkafirkát. A feladat az lesz, hogy egymás firkáját ki kell egészíteni úgy, hogy értelmes alak vagy figura jöjjön ki belőle. Ezt utána akár tovább is lehet rajzolni, hogy akár egy történet kerekedjen ki belőle, de csinálhattok mindig egy-egy újabb firkát is.

Forrás: merlin.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot

Légy magabiztos nő, kívülről – belülről!

Legyél két hét alatt bomba nő!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X