Főoldal > AKTUÁLIS > Így előzd meg metabolikus-szindrómát!

Így előzd meg metabolikus-szindrómát!

elhízáskockázatszindrómatúlsúly
0

Írta:

A legjobb tippek emésztési problémák ellen Ha a válaszod igen, akkor metabolikus szindrómával küzdesz, amely számtalan súlyos betegség előszobája. A lehetséges következményekről és a megoldásról beszélt dr. Szentpály Emőke, kardiológus. Az ördögi kör Az elhízás, magas vérnyomás, emelkedett vérzsír és vércukorszint tünetegyüttesét már jó ideje metabolikus szindrómaként aposztrofálják a szakemberek. A jelenségre külső jegyek is […]

A legjobb tippek emésztési problémák ellen

Ha a válaszod igen, akkor metabolikus szindrómával küzdesz, amely számtalan súlyos betegség előszobája. A lehetséges következményekről és a megoldásról beszélt dr. Szentpály Emőke, kardiológus.

Az ördögi kör

Az elhízás, magas vérnyomás, emelkedett vérzsír és vércukorszint tünetegyüttesét már jó ideje metabolikus szindrómaként aposztrofálják a szakemberek. A jelenségre külső jegyek is felhívhatják a figyelmet, mint például az úgynevezett alma-típusú elhízás, amely leginkább a törzset, a hasat érinti. A túlsúly mértéke azonban nem mindig utal az anyagcsere-eltérések súlyosságára, sokszor egészen kismértékű túlsúly is járhat anyagcsere változással. A jellemzően hasi súlynövekedés és a vele együtt megjelenő magas vérnyomás, vérzsír eltérések, cukorbetegség – mint szív- és érrendszeri rizikófaktorok – legsúlyosabb szövődményei a szívinfarktus és a stroke. Ám az érszűkület vagy a korai potenciazavar háttereként is szóba jöhet a metabolikus szindróma.

A jelenség maga ördögi körként működik.  Az alma típusú elhízottakban  a hasban elhelyezkedő speciális zsírszövet megváltozott anyagcseréje miatt inzulinrezisztencia alakul ki, mely tovább növelve az éhségérzetet újabb testsúlynövekedéshez vezet. A testsúlyfelesleg tovább emeli a vérnyomást ill. a vérzsír-szintet is. Ráadásul a magas inzulinszint fokozza a vesékben a nátrium-visszatartást, ez megemeli a folyadék mennyiségét az érpályákban, mely tovább súlyosbítja a magas vérnyomást.

vernyomas2.jpg ()Az állapot felmérése az elsődleges

A metabolikus szindróma legfőbb kockázata abban áll, hogy az együttesen jelenlévő kardiális rizikófaktorok nem összeadódnak, hanem összeszorzódnak, így összességében 14-15-szörösére növelik a szív- és érrendszeri katasztrófák esélyét. Így akinél a tünetegyüttes fennáll, jó eséllyel számíthatnak az egyre súlyosabb szövődményekre.

Az elmúlt évtizedekben többek között Skandináviában sikerült tudatosítani a testmozgás, az egészséges táplálkozás és a rendszeres ellenőrzések fontosságát, így drasztikusan csökkent az infarktusok száma és jelentősen növekedett a születéskor várható átlagélettartam. Hazánkban
 is optimális lenne, ha veszélyeztetett személyek, illetve 40 év felett mindenki átesne egy állapotfelmérésen, amely kiterjed a szív- és érrendszeri rizikófaktorok vizsgálatára is. 

Személyre szabott programmal a szívünk egészségéért

Ma már létezik olyan komplex életmód program, amely kifejezetten a szív- és érrendszer védelmét célozza. A kardiológiai vizitre és életmód orvosi felmérésre alapozott programnak éppúgy része a mozgásterápia, mint a táplálkozási terv, a megfelelő étrend-kiegészítők megválasztása, a relaxációs- és wellness-kezelések.

“A metabolikus szindróma minden elemét befolyásolhatjuk táplálkozással, mozgással, vagy ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel. Már 3 leadott kilónként jelentős vérnyomáscsökkenést, cukor- és zsíranyagcsere javulást tapasztalhatunk, csakúgy, mint a minimum 3 hónapja tartó rendszeres testmozgás mellett. Komplex életmód terápia a gyógyszerszükségletet fokozatosan csökkentheti, sőt  idejében elkezdve a beteg gyógyszermentessé is válhat mellette – mondja dr. Szentpály Emőke, kardiológus. A testsúly-csökkentés és a rendszeres testmozgás így megszakítja a betegségek  ördögi körét, és kellemes mellékhatásként javul a közérzetünk és a megjelenésünk is.”

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Megérkeztek a NIVEA Q10PLUS arcápoló termékcsalád legújabb tagjai!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X