Főoldal > AKTUÁLIS > 8 dolog, amiről ne feledkezz meg, ha külföldre utazol

8 dolog, amiről ne feledkezz meg, ha külföldre utazol

biztosításjognyaralásutazás
0

Írta:

Külföldi nyaralás előtt nem elég, ha csak a bőröndödet pakolod össze és gyorsan bedobod a szoká

Külföldi nyaralás előtt nem elég, ha csak a bőröndödet pakolod össze és gyorsan bedobod a szokásos irataidat. Egészítsd ki csekklistádat 8 tippünkkel, hogy nyaralásod az esetleges nehézségek, nyelvi problémák ellenére is örömteli lehessen.

Ellenőrizd okmányaid érvényességét

Okmányaid (útlevél, személyi igazolvány, jogosítvány) érvényességét jóval az indulás előtt ellenőrizd. Egy útlevél elkészítése heteket vesz igénybe, de még sürgősséggel is több napba telik, és pluszköltséggel jár.

Váltsd ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát

Ha uniós országba utazol, érdemes kiváltanod a kékszínű Európai Egészségbiztosítási Kártyát az OEP-nél. Ez a kártya ugyanazokat az egészségügyi ellátásokat biztosítja neked, mint ami a helybélieket megilleti. Számos egészségügyi alapellátást ingyenesen vehetsz igénybe, de tudnod kell, hogy nem minden országban térít mindent az egészségbiztosítás.

Köss utasbiztosítást

Mivel az Európai Egészségbiztosítási Kártya csak az EU-n belül érvényes, érdemes utasbiztosítást is kötni. Ráadásul az üdülőhelyek környékén az orvosok jellemzően magánpraxisban működnek, és bizonyos országokban kevesebb szolgáltatás vehető igénybe a társadalombiztosítás keretein belül, mint Magyarországon.

utazas2.jpg ()Ismerd meg az eltérő szabályokat

Egy távoli, egzotikus – nem EU-s – országban nagyobb eséllyel tér el a jogrend a magyartól. Utazás előtt nézd meg az adott ország magyar nagykövetségének honlapját, ahol megtalálod a legfontosabb tudnivalókat a beutazás és az ott tartózkodás feltételeiről, az esetlegesen eltérő közlekedési és egyéb szabályokról.

Dokumentálj

Ha külföldön baleset ér, vagy jogi vitába keveredsz, a legfontosabb, hogy írásban rögzítsd a részleteket. A dokumentumot minden érintettel írasd alá, és  keress tanúkat is.  Ne írj alá olyan nyilatkozatot, amit nyelvi nehézség miatt nem értesz. Ha szükséges, vonj be egy idegenvezetőt tolmácsnak, vagy értesítsd a rendőrséget, esetleg fordulj a helyi magyar nagykövetséghez.

Legyen nálad nemzetközi baleseti bejelentő lap

Ezt bármelyik hazai biztosító ügyfélszolgálatán beszerezheted. Ha közlekedési balesetet szenvedsz vagy okozol, a nemzetközi baleseti bejelentő lapot kell kitöltened. Készíts részletes rajzot a baleset helyszínéről, fényképezd le a gépkocsik elhelyezkedését és a sérüléseket. Ha a baleset okozója nem ismerné el a felelősségét, hívj rendőrt.

Vidd magaddal a szerződést

Ha befizetett útra indulsz, vidd magaddal az utazási irodával kötött szerződést, amiben a szerződési feltételek rögzítik a jogaidat. Az elmúlt években egyre többször fordult elő, hogy egy-egy utazási iroda valamilyen okból nem biztosította a hazautazást, vagy éppen a szállás nem volt olyan, mint amilyenre befizettek.

Használd a bankkártyádat

A bankkártya nem csak azért hasznos, hogy ne kelljen sok készpénzt magadnál tartani. Garanciális problémára is megoldás lehet, hiszen a kártyával kifizetett, de meg nem valósult szolgáltatás ellenértékét hazatérve visszaigényelheted a bankodtól. Utazás előtt írd be a telefonodba a bankod elérhetőségeit, hogy szükség esetén le tudd tiltani bankkártyádat.

Ha mindenre felkészültél, és még fürdőruhát is tettél a kézipoggyászba, akkor felejtsd el az előkészületeket, és érezd jól magad!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X