Főoldal > AKTUÁLIS > Ezért ne szállj autóba!

Ezért ne szállj autóba!

autóegészségséta
0

Írta:

A European Journal of Public Health című folyóirat új cikke beszámol egy kutatásról, mely igazolta, hogy az

A European Journal of Public Health című folyóirat új cikke beszámol egy kutatásról, mely igazolta, hogy az autó- vagy motorhasználat helyetti rövid séta csak Katalóniában évente 108 férfi és 79 nő életét menthetné meg. Az így megtakarítható egészségügyi költség mintegy 200 millió Euróra (mintegy 58 milliárd forintra) rúg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Barcelonai Közegészségügyi Ügynökség (ASPB) kutatását Catherine Pérez vezette az Egészségügyi Információs Rendszerek Szolgálatától. Megbecsülték, hogy mennyivel csökkenne a halálozási ráta és milyen gazdasági előnyök származnának abból, ha legalább egy rövidtávú, gépjárművel megtett utat gyaloglásra váltanának fel.

Keresztmetszeti vizsgálatot hajtottak végre a Katalán Mobilitási Felmérés alapján, melyet 2006-ban végzett el a Városi Közlekedési Ügynökség és több mint százezer ember utazásait rögzítették. Ezután kiválasztottak 80 552 embert a 17 év feletti korosztályból, akik legalább egy ízben utaztak, és kiszámolták, hogy közülük hány férfi és nő nem teljesíti a napi javasolt mozgásmennyiséget, de autóval vagy motorral közelítettek meg 5 percnyinél rövidebb távolságokat.Az éves gazdasági hasznot az Egészségügyi Gazdasági Értékelő Eszközzel (HEAT) számították ki, melyet a WHO fejlesztett ki a halálozás csökkentésének és a testmozgás növelésének előnyeit.

auto2.jpg ()Az eredmények szerint a katalán férfiak 77,2; a nők 67,7 százaléka nem teljesíti a napi javasolt mozgásidőt. „Azonban ha legalább egy rövid utazás erejéig megváltak járművüktől és gyalog mentek, akkor 15,6 illetve 13,9 százalék elérte a kívánatos mértéket” – jegyezte meg Marta Olabarria, a kutatás vezetője. A katalán tartományra kivetítve ez azt jelentette, hogy 326 557 férfi és 252 509 nő mozgott eleget. A HEAT felhasználásával készített becslések szerint ez az újfajta testmozgás megmentené 108,4 férfi és 79,2 nő életét, továbbá mintegy 124 millió Euro (körülbelül 36 milliárd Ft), illetve közel 85 millió Euro (24,6 milliárd Ft) költségmegtakarítást jelentene.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint hetente legalább 150 perc közepes erősségű aerob mozgásra van szükség. A gyalogos közlekedés ilyennek számít, segítségével könnyen eleget lehet tenni a kívánalmaknak.

Forrás: medipress.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X