Főoldal > AKTUÁLIS > Az olvasás fél egészség

Az olvasás fél egészség

betegségegészségkönyvolvasás
0

Írta:

Susan Greenfield brit tudós szerint, az olvasás segít a hosszantartó figyelem és a világos gondolkodá

Susan Greenfield brit tudós szerint, az olvasás segít a hosszantartó figyelem és a világos gondolkodás elsajátításában, ami a mai, twitterező generáció számára különösen fontos. A történetek felépítésükből adódóan arra késztetik az agyat, hogy összekapcsoljon egymás utáni eseményeket, felfedezzen ok-okozati összefüggéseket, aminek elsajátítására már egészen kicsi korban nagy szükség van. Ezért fontos, hogy a szülők biztassák gyermekeiket az olvasásra, ám emellett a könyvek révén kapcsolataink is gazdagodhatnak, más kultúrákat is megismerhetünk, ezáltal empatikusabbá válhatunk a környezetünk felé. Egy nemrégiben, a Michigan Egyetemen készült vizsgálat kimutatta, hogy az utóbbi tíz évben 48 százalékkal visszaesett a főiskolások empátiakészsége, és ezen az arányon sokat javíthatna az olvasás.

olvas2.jpg ()John Stein, az oxfordi Magdalen College professzora úgy véli, az olvasás cseppet sem passzív tevékenység, hiszen miközben beleéljük magunkat egy történetbe, szinte elveszünk abban, és mi magunk is az események részeseivé válunk. Egy 2009-es kutatás során a szakemberek MRI segítéségével kimutatták, hogy olvasás közben az agy számos területe aktivitásba lép, attól függően, hogy éppen miről olvasunk, és ezáltal új idegpályák is kifejlődhetnek. Ugyanez tévénézés vagy számítógépezés közben nem történik meg.

Ha a fenti érvek még nem lennének számunkra elég meggyőzőek arra nézve, hogy azonnal kézbe vegyünk egy izgalmas regényt, a Sussex Egyetem kutatói 2009-ben azt is megállapították, hogy az olvasás a mentális egészségünkre is jótékonyan hat, hiszen aki olvas, az soha nincs egyedül, emellett egy jó könyv segít ellazulni, és segít elfeledtetni – ha csak időszakosan is – a saját gondjainkat. A szakemberek megállapították, hogy hat perc olvasás már több mint kétharmadával képes csökkenteni a stressz-szintet, vagyis hatásosabb a zenehallgatásnál vagy sétálásnál is.

A mentális javulás mellett azonban fizikai javulást is okozhat az olvasás, mivel egyrészt megóvja agyunkat az idő előtti öregedéstől, testünket pedig különféle betegségektől. A berkeley-i Kalifornia Egyetem szakemberei szerint, az Alzheimer-kór ellen is védelmet nyújtanak a betűk, azáltal, hogy meggátolják az amyloidot tartalmazó intercelluláris plakkok kialakulását, melyek a betegség fő okai.

Forrás: Medipress

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X