Főoldal > AKTUÁLIS > Minden második ember túlsúlyos, tízből négy vércukra pedig magas

Minden második ember túlsúlyos, tízből négy vércukra pedig magas

betegségegészségtúlsúlyvérnyomás
0

Írta:

Az egész nyáron át tartó szűrőprogram során a résztvevők több mint 50%-ánál túls&

Az egész nyáron át tartó szűrőprogram során a résztvevők több mint 50%-ánál túlsúlyt diagnosztizáltak, míg a vércukor vizsgálatok tízből négy embernél mutattak magas értéket. Az öt helyszínből álló szűrőprogram minden állomásán fedeztek fel szürkehályogot, valamint több rosszindulatú bőrdaganatot is találtak.

Az egész nyáron át tartó program keretében speciális szűrőbuszon szemészeti, bőrgyógyászati- és melanóma szűrés mellett vércukorszint- és vérnyomásmérést, koleszterinszint-mérést, testzsír-százalék mérést és általános háziorvosi tanácsadást is igénybe vehettek a rendezvényekre látogatók.

Az ingyenes szűrőprogram célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód és a megelőzés fontosságára. A nemrég elvégzett kutatás ugyanis kimutatta: a felnőtt lakosság mindössze 55%-a figyel oda az egészséges táplálkozásra, 52%-a jár valamilyen szűrővizsgálatra, 37%-a sportol rendszeresen, és csupán 26%-a szed vitaminokat.

tulsuly2.jpg ()A szűrővizsgálatok eredményei egybevágtak a kutatás megállapításaival: a program egyes állomásain elvégzett összesen több mint 2600 vizsgálat során a leggyakoribb egészségügyi probléma a túlsúly, a magas vérnyomás, valamint a magas vércukorszint volt. Minden második BMI vizsgálaton résztvevőnél állapítottak meg magas értéket, a páciensek ötödénél diagnosztizáltak magas vérnyomást, míg a vizsgáltak közel 40%-ának volt magas a vércukor szintje. Magas koleszterinszintet a résztvevők 10%-ánál mértek.

A szemvizsgálatok során több komoly szembetegséget is megállapítottak: összesen 12 szürkehályogot, 2 zöldhályogot, valamint 1 kúszóhályogot szűrtek ki a szakemberek. Emellett sok fiatalnál diagnosztizáltak szemizom gyengeséget, elsősorban a túlzott számítógép-használat miatt.

A bőrvizsgálatok minden 25. résztvevőnél olyan rosszindulatú bőrelváltozásra derítettek fényt, mely később akár rákot is okozhat. Az öt állomáson 13 basaliomát (rosszindulatú bőrdaganat), valamint 2 melanómát diagnosztizáltak a szűrőbusz orvosai. További 8 személyt pedig beutaltak részletesebb szakvizsgálatra.

Talán a programnak sikerült az emberek figyelmét ráirányítani arra, hogy legnagyobb értékünket, az egészségünket folyamatosan kell védeni, erősíteni, és állapotát rendszeresen figyelemmel kísérni, mert számos komoly betegséget kerülhetünk el és végső soron egy hosszabb és jobb minőségű életet élhetünk így.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X