Főoldal > AKTUÁLIS > A leggyakoribb tévhitek az influenzaoltásról

A leggyakoribb tévhitek az influenzaoltásról

betegséginfluenzaoltás
0

Írta:

Az amerikai Nationwide Children’s Hospital orvosa, Dennis Cunningham elmondta, hogy az influenzás időszak mindig megnöveli a betegek

Az amerikai Nationwide Children’s Hospital orvosa, Dennis Cunningham elmondta, hogy az influenzás időszak mindig megnöveli a betegek létszámát az intézmény sürgősségi és fertőző osztályain, pedig sokan viszonylag egyszerű óvintézkedésekkel megelőzhetnék a megbetegedést. A szakember szerint részben az a baj, hogy számos tévhit kering az influenza elleni védőoltással kapcsolatban, ezért sokan elszalasztják az alkalmat a betegség megelőzésére. Cunningham a következő tévhiteket említette:

1.tévhit: Az influenza elleni oltástól influenzásak lehetünk.

„Valószínűleg ez a legelterjedtebb tévhit az oltással kapcsolatban, pedig egyszerűen nem igaz” – állítja a szakértő. Az oltóanyagtól néhány enyhe tünet, például némi fájdalom és az oltás helyén egy kis nyomásérzékenység jelentkezhet, de ez csak azt jelzi, hogy a vakcina működik. Arról árulkodik, hogy a szervezet megfelelően reagál az oltóanyagra. Cunningham úgy véli, különösen fontos, hogy a gyerekek megkapják a védőoltást, mert ők a legnagyobb influenza-hordozók, és beoltásukkal nagyon sok embert meg lehet védeni.

oltas2.jpg ()2. tévhit: Az influenza védőoltás beadásával meg kell várni a hideget.

„Néhányan attól tartanak, hogy ha túl korán adatják be az oltást, elmúlik a hatása, mire elérkezik a tél. Valójában azonban még az augusztusban beadott védőoltás is védettséget ad az egész influenzás időszakra” – magyarázza Cunningham.

3. tévhit: Az influenza csak tüsszentéssel terjed.

„A kórokozókat nagyon könnyű továbbterjeszteni, és az influenza meglehetősen fertőző” – mondja a szakértő. „Gyermekek között könnyen terjed, és a következő lépés az, hogy a gyerekek hazaviszik.” A legfontosabb éppen ezért a rendszeres szappanos kézmosás az influenzás időszakban, amit a gyerekektől is meg kell követelni.

4. tévhit: Az influenza elleni oltóanyagok nem védenek az aktuális vírustörzsektől.

Úgy tűnik, hogy szinte minden évben újabb vírustörzs megjelenéséről számolnak be a médiában. A kutatók azonban nyomon követik a legújabb és legveszélyesebb törzseket, és azon dolgoznak, hogy egy lépéssel előttük járjanak. „Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározza azokat a vírustörzseket, amelyek a legnagyobb valószínűséggel keringenek majd a következő hónapokban, hogy az emberek védettséget kapjanak minden ellen, ami megjelenik” – nyugtat meg Cunningham. „Az oltóanyag minden évben két A és egy B influenza vírustörzset foglal magában.”

Forrás: Medipress

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X