Főoldal > AKTUÁLIS > Betegség vagy „csak elhízás”?

Betegség vagy „csak elhízás”?

diétaelhízásenergiaétrend
0

Írta:

Az elhízás a szív- és érrendszeri betegségek egyik jelentős kockázati tényezője, az elh&iacute

Az elhízás a szív- és érrendszeri betegségek egyik jelentős kockázati tényezője, az elhízással összefüggésben jelentősen nő a halálozás is. Ezen elrettentő tények ellenére a magyar lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.

Orvosok, kutatók többször is kifejtették, hogy az elhízás nem csupán esztétikai probléma, de számos betegség okozója is lehet: a túlsúly számos betegség, például a hipertónia, a diabétesz, illetve mozgásszervi betegségek kockázati tényezője.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői közül, a magas vérzsírszint, az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás szorosan összefügg a táplálkozással. Ezek a szív- és érrendszeri betegségek 30-80%-ában játszanak szerepet.

Az elmúlt évtizedekben a hatékony megelőzés és részben a gyógyszeres segítség hatására a nyugati országokban a koleszterinszint és a vérnyomás jelentősen csökkent, az elhízás aránya – hazánkban is – viszont több mint 10%-kal nőtt.

Az elhízás mára népbetegség, férfiakat, nőket és gyerekeket is érint. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos, minden negyedik gyerek elhízott. A pluszkilók betegségekhez, végzetes esetben halálhoz is vezethetnek.

Az egymás mellett elinduló figyelemfelkeltő kampányok eredménytelenségét, sikertelenségét bizonyítja az elhízás előfordulásának növekvő trendje, amelyet csak társadalmi összefogással lehet megállítani. E nélkül 2050-re az elhízottak száma a világon elérheti a 2,5 milliárdot is.

kaja2.jpg ()Napközben böjt, este kiadós vacsi

A forradalmian új étrend alapja az időszakos, napközbeni böjtölés, vagyis minimális energiatartalmú étkezések a nappali órákban. Számos elmélet van arra, hogyan kellene ennünk a fogyás és a jó közérzet érdekében. A statisztikák azonban azt bizonyítják, hogy a fogyásban vagy az egészség megtartásában hosszú távon a jelenlegi módszerek zöme megbukik, mert képtelenség beépíteni azokat a mindennapok rutinjába.

Prof. Halmy László elmondta: „Testünk tudja mire van szüksége, de csak szokásaink miatt érez már reggeltől éhséget, pedig az emberi történelem során harcosok, nagy gondolkodók, kiemelkedő művészek is a napi, időszakos böjtöléssel, és egy, a napot lezáró vacsorával élték túl a legnehezebb napokat is. Napközben az energiákat a napi teendőkre kell összpontosítani, ebben az időszakban testünk zsírt éget és méregtelenít, emésztőrendszerünk pedig pihen, ezért ilyenkor elegendő zöldség, gyümölcs, esetleg némi fehérje fogyasztása.”

Igazodnunk kell testünk természetes, ösztönös táplálkozási ritmusához. A Harcosok Étrendjének alapja egy olyan napi ciklus, mely ellentmondva az ismert diétáknak, de igazodva a testünk természetes működéséhez az esti étkezésre helyezi a fő hangsúlyt. Az eredmény egész napon át tartó kirobbanó energia és koncentráltság lesz, eltűnik az ebéd utáni bágyadtság és fáradtság.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X