Főoldal > AKTUÁLIS > Mégsem véd a D-vitamin a náthától

Mégsem véd a D-vitamin a náthától

betegségnátha
0

Írta:

A D-vitamin kiegészítőkről készült legújabb kutatás szerint a vitamin nem segít távol tartani a

A D-vitamin kiegészítőkről készült legújabb kutatás szerint a vitamin nem segít távol tartani a náthát a normális D-vitamin szinttel rendelkező, máskülönben egészséges emberekben.

„Az egészséges felnőttek körében a D-vitamin nem előzi meg a megfázást, és nem csökkenti a súlyosságát” – számolt be a Journal of the American Medical Association legfrissebb számában közölt tanulmány szerzője, Dr. David Murdoch, az új-zélandi Otago Egyetem professzora. „Jelenleg nem létezik olyan étrendkiegészítő, amely bizonyítottan megelőzné a náthát. A miénkhez hasonló alapos kutatásokra van szükség ahhoz, hogy valós állításokat lehessen megfogalmazni bármilyen étrendkiegészítő náthaellenes hatásairól.”

natha2.jpg ()A D-vitamin segíti az immunrendszer megfelelő működését, és több megfigyeléses vizsgálat is kimutatta, hogy a vitamin magas szintjével rendelkező emberek ritkábban fáznak meg. A náthát más néven felső légúti megbetegedésként említik.

Az elmélet tesztelése érdekében Murdoch és munkatársai 300 egészséges felnőttet kértek fel kísérletükhöz, akik a kutatás elején mind normális D-vitamin szinttel rendelkeztek. A csoport fele véletlenszerű elosztásban szájon át szedhető D-vitamint szedett, a másik fele pedig placebo tablettát kapott. Az első csoport az első két hónapban havonta 200 000 nemzetközi egység D-vitamint kapott, majd a további 18 hónapban havonta 100 000 NE-t.

Az eredmények szerint nem volt statisztikailag jelentős eltérés a csoportok között a nátha gyakoriságát illetően. A D-vitamint szedők a kutatási időszakban 3,7 nátha jutott egy személyre, a placebo csoportban pedig 3,8.

Linder szerint a legjobb tanács nátha ellen továbbra is az, amit már mindenki jól ismer: tartsunk távolságot azoktól, akik sokat tüsszögnek, ha pedig mi magunk tüsszögünk, tegyük azt zsebkendőbe, hogy ne terjesszük a kórokozókat. Fontos a gyakori szappanos kézmosás is. Tegyünk meg mindent egészségünk megőrzéséért is, vagyis étkezzünk egészségesen és kiegyensúlyozottan, mozogjunk rendszeresen, ne dohányozzunk, és pihenjünk eleget. A szakértő mégis úgy véli, hogy még ezen óvintézkedések ellenére is mindenki átlagosan három-négy alkalommal náthásodik be évente, és ezek a betegségek egyenként körülbelül 12 napig tartanak.

Forrás: Medipress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X