Főoldal > AKTUÁLIS > Egy malac segíthet a gyógyulásban?

Egy malac segíthet a gyógyulásban?

betegségmalac
0

Írta:

Két, Kansas állambeli egyetem kutatói feltérképezték a sertés teljes genomját, s megá

Két, Kansas állambeli egyetem kutatói feltérképezték a sertés teljes genomját, s megállapították, hogy hogy a háziállatnak sok közös genetikai tulajdonsága van az emberrel. Ez számos emberi betegség kezelésében jelenthet új lehetőségeket – írja a machineslikeus.com.

A sertés genomjának feltérképezése teljes DNS-képet ad, amelyet az emberivel összehasonlítva azt találták, hogy mindkettő 112 DNS-mutációval rendelkezik, és számos egyéb hasonlóságot is mutat. Ezek a mutációk felelősek lehetnek többek között az elhízásért, a diabéteszért, a diszlexiáért, a Parkinson- és Alzheimer-kórért. Az is kiderült, hogy a disznónak jóval kevesebb endogén retrovírusa van, mint bármelyik más állatnak.

rofi2.jpg ()A sertések ezáltal az emberi orvostudomány meghatározói lehetnek. A háziállat már eddig is sokat segített az orvostudománynak, mivel anatómiailag is nagyon hasonlít az emberre. A disznó szívbillentyűjét már korábban is használták az emberi helyettesítésére, még azelőtt, hogy a mesterséges billentyűket kifejlesztették volna.

Jelen kutatással a genetikai eredetű betegségek megértéséhez is közelebb juthat az orvostudomány.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X