Főoldal > AKTUÁLIS > A karácsonyi menühöz is jól illik az olívabogyó

A karácsonyi menühöz is jól illik az olívabogyó

recepttáplálkozás
0

Írta:

A hagyományos karácsonyi menüt  is különlegessé varázsolhatod egy kis extrával. Ha unod a s&

A hagyományos karácsonyi menüt  is különlegessé varázsolhatod egy kis extrával. Ha unod a sütiket és félsz, hogy a sok nassolnivalótól az ünnepek végére nehéz lesz elszámolnod a pluszkilókkal, cseréld le a kalóriadús harapnivalókat olívára!

Az olívabogyó fogyasztása különleges ízén túl, nem elhanyagolható élettani hatásai miatt is előnyös. Antioxidánsainak és 77% fölötti telített zsírsav-összetételének köszönhetően igazán egészséges étel, amely alakunk megtartásában is segít. A többi nassolnivalóval ellentétben 100 grammonként csak 150 kalóriát tartalmaz, vagyis 7 olívabogyó elfogyasztása csupán 37 kalóriát jelent. Jótékony hatással van az idegrendszerre, erősíti a vérerek falát és magjainak mélytisztító hatása miatt fogyasztása a gyönyörű bőr biztosítéka.

Sokan gondolják, hogy az olíva kimondottan nyári finomság, pedig téli étrendünket is fel tudja dobni. „Fontos, hogy télen, amikor kevesebb zöldséghez jutunk, se feledkezzünk meg a megfelelő vitamin- és rostbevitelről. Ebben segíthet az olíva, ami alapvetően egy E-vitaminban és olajban gazdag, frissítő gyümölcs. Télen a szervezetünk is jobban raktároz, ezért nem szabad túlzásba vinni a nassolást. A kalóriaszegény olíva viszont ilyenkor is bátran fogyasztható” – hangsúlyozta Dusa Fanny táplálkozási tanácsadó.

Az olívabogyó az ünnepi menü mellé is jól illik. Hozzávalók sokaságával lehet kiegészíteni, ráadásul rövid idő alatt készíthetünk egészséges, mégis nagyon ízletes és különleges finomságokat belőle.

Íme néhány, a karácsonyi fejtörést megkönnyítő recept.

Tapas fekete olívabogyóval és fehér csokoládéval

Hozzávalók:

– 150 gramm fekete olívabogyó
– 75 gr fehér csokoládé
– egy csipet friss kakukkfű
– egy csipet rózsabors

Elkészítés:

Tegyük a fekete olívát és a felkockázott fehér csokoládét egy tányérra. Felszolgálás előtt szórjuk meg rózsaborssal és kakukkfűvel. A könnyű és egészséges desszert pár perc alatt elkészül.

fehercsokis.jpg ()

Kacsamell olajbogyóval

Hozzávalók 4 személyre:

– 2 kacsamell
– 15 szem óriás magozott olívabogyó
– 3 fej hagyma
– 1 muskotályos bor
– 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
– só és bors

Elkészítés:

Rombuszt formázva vágásokat ejtünk a kacsamell bőrén. Sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben olajon mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk úgy, hogy a hús belseje rózsaszín maradjon. Kivesszük a húst a serpenyőből. Az olajbogyókat négy darabba vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és felszeleteljük, majd abban az olajban pirítjuk, amin a húst kérgeztük, végül borral locsoljuk, és hozzáadjuk az olajbogyókat. 2-3 percig főzzük.

Tálalás: Felszeleteljük a kacsamellet, és főtt hagymával, olajbogyóval tálaljuk.

kacsamell_olajbogyoval.jpg ()


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X