Főoldal > AKTUÁLIS > Diploma előtt – Tandíjmentő ötletek

Diploma előtt – Tandíjmentő ötletek

diplomaiskolatanulás
0

Írta:

Bizony nem könnyű eligazodni az állandóan változó tandíj-hírek között, de ne aggódj,

Bizony nem könnyű eligazodni az állandóan változó tandíj-hírek között, de ne aggódj, segítünk kibogozni a szálakat – és megkeresni a megoldásokat!

Biztosan te is hallottál arról, hogy az eredeti elképzelések szerint, az idén ősszel induló tanévben tizenhat felsőoktatási alapszakon kizárólag tandíj fizetésével lehetett volna tanulni. Ez a döntés az elmúlt évek legnépszerűbb szakjait érintette, tehát főleg a gazdasági, jogi, kereskedelmi és kommunikációs képzéseket. Sok ezer kitartó diák tiltakozásának köszönhetően azonban enyhítettek a szigorú szabályozáson: jelen állás szerint a meghatározott keretszámok tíz-húsz százaléka mégiscsak államilag finanszírozott lesz. Erre a pár helyre viszont egyáltalán nem lesz egyszerű bekerülni, hiszen a felvételi határok a maximálisan megszerezhető ötszáz pont felé közelítenek. Így ezeken a szakokon ingyenes diplomaszerzésben bizony csak akkor reménykedhetsz, ha kiváló eredményekkel, és minden lehetséges pluszponttal felvértezve indulsz neki a felvételinek.

Ráadásul úgy tűnik, a szintén nem túl nagy népszerűségnek örvendő ösztöndíjszerződés is marad: az államilag támogatott tanulók csak a szerződés aláírásával kezdhetik meg az első félévet. Ebben azt vállalod, hogy az oklevél megszerzését követő húsz évben, a suliban eltöltött képzési időd kétszeresét – tehát egy három éves szak esetén legalább hat évet – Magyarországon fogsz dolgozni az adott területen. Ilyen feltételek mellett elég nehéz tervezni, de továbbtanulási tippjeink neked is segíteni fognak.

Kerüld ki!

Ha határozott elképzelésed van arról, mi szeretnél lenni, de az új rendszer keresztülhúzta a számításaid, próbáld kikerülni az akadályokat! Például, ha az álmod az újságírás, ahhoz nem muszáj a trendi kommunikáció szakot választanod – jelentkezz a bölcsészkarra, oda könnyebben bejutsz majd, mellette pedig végezz el egy két féléves újságíró tanfolyamot, ahol megtanulod az alapokat, és kezdj mielőbb gyakornokoskodni. Így simán eljuthatsz a kedvenc magazinodig!

Tipp: www.mediaakademia.sanomabp.hu/

tanul2.jpg ()Tanulj nyelvet!

A nyelvtudás a pluszpontok miatt szinte kötelező, de egy csomó más előnyre is szert tehetsz vele: az egyetemen külföldi ösztöndíjakra pályázhatsz, és jócskán megnövelheted nehezen megszerzett diplomád értékét. Most ráadásul még pénzbe sem kerül, hiszen egy uniós pályázat keretében szinte ingyen tanulhatsz! Akár kilencvenezer forint támogatást is kaphatsz, és tanfolyamod árának mindössze öt százalékát kell önerőből befizetned – szerintünk kihagyhatatlan lehetőség!

Tipp: www.tudasodajovod.hu

Használd ki!

Ne ess kétségbe, ha fizetős képzésre vettek csak fel, inkább gondold át, mi az, amiben jó vagy, és vállalj korrepetálást! Nem is hinnéd, mennyi pénzt tudsz keresni azzal, ha átadod a tudásod – keresd meg a legközelebbi gimit, és tűzd ki az elérhetőségeidet az üzenőfalra, vagy hirdesd magad a Facebookon! A második félévtől pedig már a főiskolán is reklámozhatod magad, ha valamelyik tantárgyból szuper voltál – mindig van, akinek segítség kell!

Tipp: www.tutimagantanar.hu

Készülj fel!

Az álmaidat persze nem érdemes feladnod, ha mindenáron ügyvéd vagy közgazdász akarsz lenni, akkor munkára fel, irány az ötszáz pont! Az emelt szintű érettségi (amit akkor is meg kell írnod, ha már rég elballagtál a gimiből) is egy speciális vizsga, ahhoz, hogy sikeresen teljesítsd, meg kell tanulnod a fortélyait! A feladattípusokat, és minden apró titkot elleshetsz az egyetemek hivatalos felvételi előkészítő tanfolyamain, érdemes benevezned egyre, mert hatalmasat dob az esélyeiden!

Tipp: www.elokeszito.elte.hu

Ne félj tőle!

Ilyen tandíjak mellett rá sem mersz nézi a magániskolákra? Pedig igazán érdemes, mert ezek a sulik kevésbé függnek az állami intézkedésektől, és a legtöbbnek saját ösztöndíjprogramja is van! Jó eredmények ide is kellenek, de lehet, hogy könnyebben jutsz ingyenes, vagy részben támogatott helyhez, mint az állami egyetemeken.

Tipp: www.felveteli.bkf.hu

A cikk folytatását elolvashatod a legújabb Maxima magazinban!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X