Főoldal > MOZGÁS > Hormon, ami segíti az edzést: az irisin

Hormon, ami segíti az edzést: az irisin

agyműködésedzésfogyáshormonirisinizommozgástanulástestmozgás
0

Írta:

Ha hiányzik még egy kis motiváció, hogy miért kezdj el rendszeresen mozogni, nyugodtan vedd fel a listára az irisin hormont. Az elmúlt 3 év kutatásai felfedezték ugyanis ezt a hormont, amely aerob zónában végzett mozgás során kezd el megjelenni, és szerepet játszik az egészséges testsúly megőrzésében, javítja az agyi aktivitást és lassítja az öregedés folyamatát.

Segít az egészséges testsúly elérésében

A hormont eddig azért nem ismerték a tudósok, mert egy molekulában rejtőzött, így egész egyszerűen nem vették észre. Az irisin nagyon jó és jelentős előrelépést jelenthet a diabétesz és elhízás kezelésében. A hormon szintje testedzés után megnő a szervezetben, vagyis edzés hatására több termelődik belőle. A vizsgálatok során a kutatók azt vették észre, hogy a hormon a zsírsejteket égetésre ösztönzi, tárolás helyett energiafelhasználásra serkenti őket. A hormon a hosszabb távú, rendszeres aerob testmozgás hatására aktiválódik, hatása anyagcsere-fokozó, a „rossz”, energiaraktározó fehér zsírt pedig „jó” barna zsírrá képes alakítani, mely hosszú távon több kalóriát éget a fehérnél. Az irisin tehát az egészséges BMI megtartásához, az elhízás és II-es típusú cukorbetegség elkerüléséhez járul hozzá.

Felturbózza az agyat

2013-ban a kutatók felfedezték, hogy az irisin felszabadulása után az alanyok agyi funkciói fokozódtak, a kognitív képességeik javultak. A hormon elképesztő hatása, hogy neurogenezist idéz elő, vagyis új idegsejtek növekedését eredményezi. Az irisin lehet az alapja a „gyakorlat teszi a mestert” közmondásnak, mert jelenlétében az agy sokkal aktívabb, könnyebben tanul új dolgokat és fogékonyabban működik. Ha szeretnél a lehető leghatékonyabban tanulni, új készségekre szert tenni, dolgozni, akkor mindenképpen edzés után próbáld meg, ameddig az irisin hatása fennáll.

Lassítja az öregedést

Testünk és elménk kora nem feltétlenül egyenlő a kronológiai korunkkal, azzal az értékkel, hogy hány éve jöttünk a világra. Az irisin hormon az öregedés folyamatát is lassítja, mert a kutatók egyértelmű összefüggést találtak a DNS-szálak végén lévő telomerek hossza és az irisin szintje között. A telomerek hossza az öregedés mértékének tekinthető, a rövid telomerek pedig kapcsolatba hozhatók olyan betegségekkel, amilyen például az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák.

Metabolikus betegségek gyógyítója

A kutatások során az egerek, melyeket irisin hormonnal láttak el, sokkal jobban tudták feldolgozni a zsírosabb ételeket, az emésztésük javult. Az „lusta”, kövér és pre-diabéteszes egerek glükóz-toleranciája javult, vércukor- és inzulinszintjük pár nap elteltével mérséklődött, valamivel fittebbek lettek.

Az azonban biztos, hogy az irisin nem képes izmot építeni, izomtömeg növelésére teljesen alkalmatlan. A legjobban akkor jársz, ha úgy próbálod a hormon szintjét növelni, hogy aerob testmozgást végzel, ami körülbelül 40 perc edzést jelent. Az irisin jótékony hatásai valószínűleg nem érnek itt végett, a kutatások még most is folynak a témával kapcsolatban.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X