Főoldal > MOZGÁS > Két perc edzés elég, hogy lendületet adjon az agynak

Két perc edzés elég, hogy lendületet adjon az agynak

edzésmemóriatanulás
0

Írta:

Tanulás vagy munka előtt elég mindössze két perc testmozgást végezni, hogy lendületet adjunk az agyunknak egy új tanulmány szerint.

A svéd Jönköping Egyetem kutatói 13, 2009 és 2019 között készült elemzést vizsgált, melyek a testmozgás 18-35 évesekre gyakorolt hatásaival foglalkoztak. A vizsgálat eredményéről a Translational Sports Medicine folyóirat számolt be, és azt a következtetést vonták le, hogy 2 perc és 1 óra közti, aerob testedzés végzése, például futás, gyaloglás vagy kerékpározás, javítja a fiatal felnőttek tanulási- és memória funkcióit.

A mérsékelt vagy magas intenzitású, akár csak 120 másodpercig végzett testmozgás hatására javult a tanulási memória, a tervezés és problémamegoldás, a koncentráció, és a beszédkészség. A pozitív hatás akár két órán át is fennmaradhat.

A kutatók szerint a munka vagy a tanulás előtti testmozgás előnyös lehet, de az optimális edzési stratégiákhoz további kutatásra van szükség szerintük. „Az elemzés azt mutatja, hogy a kódolás (az agy memóriába történő tárolásának első szakasza) előtt végzett aerob testmozgás javítja a fiatal felnőttek tanulási- és memóriafunkciót” – mondták a tanulmány szerzői.

Egy korábban készült, az American Academy of Neurology folyóiratban közzétett, 66 év átlagéletkorú emberekről szóló tanulmány szerint a rendszeres testmozgás az idősebb felnőttek gondolkodását és verbális képességeit is növelheti. Ennek az oka, hogy a mozgás hatására több oxigénben gazdag vér jut az agyba.

(VIA)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X