Főoldal > AKTUÁLIS > Neked is lehet saját kerted!

Neked is lehet saját kerted!

gyümölcskertzöldség
0

Írta: and

Manapság, amikor rohamosan drágulnak az élelmiszerek, egyre kevésbé követhető a boltban (de akár a

Manapság, amikor rohamosan drágulnak az élelmiszerek, egyre kevésbé követhető a boltban (de akár a piacon) vásárolt zöldségek és gyümölcsök származása, egyre többen vágyunk saját kis konyhakertre. Sajnos azonban nem mindenkinek van lehetősége valódi veteményes kertet gondozni, de némi ügyességgel és lelkesedéssel az erkélyen is termeszthetünk ízletes haszonnövényeket. Közeledik a tavasz, itt az ideje megtervezni saját balkonkertedet!

Friss zöldségek egyenesen az erkélyről

Ne gondold, hogy nagyon bonyolult zöldségeket termeszteni az erkélyen, mindössze megfelelő növényeket kell választani. Répával például felesleges próbálkozni, mivel mély földet igényel, amit a balkonládákban nem tudsz biztosítani. De a paradicsom, paprika, zeller, retek, karalábé kifejezetten jól terem az erkélyen is. A bab még az abszolút kezdőknek is garantált sikerélményt hoz, mivel a legegyszerűbben termeszthető növény. Ha valami látványosra vágysz, válaszd az apró koktélparadicsomot: nyáron szép dísze lesz erkélyednek!

kert2.jpg ()Lédús és finom gyümölcsök

Tévedés, hogy az erkélyen csak zöldségek teremnek meg! Vannak olyan gyümölcsök, amelyek kifejezetten jól érzik magukat egy nagyobb cserépben vagy balkonládában, de ma már gyümölcsfák miniatűr változata is kapható. Az epret vagy szamócát ültesd úgynevezett zsebes cserépbe, és már májustól szüretelheted a lédús gyümölcsöt. De jó ötlet még a dézsába ültetett kisebb áfonyabokor, amely remek C-vitaminforrás és rengeteg finomság készíthető belőle. Ha nagyobb erkéllyel vagy esetleg terasszal rendelkezel, akár egy mini gyümölcsös kertet is kialakíthatsz oszlopos körtével, cseresznyével, almával és törpe sárgabarackkal.

Illatozó fűszernövények

Fűszernövényeket talán a legegyszerűbb termeszteni a városban: az erkély- vagy konyhaablak párkányán is szépen fejlődnek apró cserepeikben. A felsorolás szinte végtelen: bazsalikom, zsálya, rozmaring, oregánó, menta, kamilla, levendula, metélőhagyma, koriander és így tovább, kedvedre válogathatsz. Nincs is annál jobb, mint amikor kedvenc ételeidet frissen szedett fűszerekkel ízesítheted. Nem mellesleg a helyes cserepek és különböző hajtások az ablakodat is megszépítik.

Tudnivalók és szükséges eszközök

Az alap egy napos vagy félárnyékos erkély. Minél magasabban van a földszinttől, annál jobb, hiszen a levegő így kevésbé szennyezett. Amit feltétlenül szerezz be: balkonládák, cserepek különböző méretben, ültető ásó, virág- és termőföld, trágya, öntöző kanna. Utóbbi kiemelten fontos, hiszen az erkélyen termesztett növények természetes úton ritkán jutnak elégséges vízhez. A különböző növények tápanyag- és ültetési igényeiről mindig tájékozódj vásárláskor! A csíráztatással, illetve magról neveléssel sem kell feltétlen bajlódnod, hiszen a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt már palántaként is beszerezheted.

Ragadj kertészkötényt, és már nyáron örömöd lelheted saját városi kertedben!

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X