Főoldal > AKTUÁLIS > Veszélyes lehet az otthoni gumimedence

Veszélyes lehet az otthoni gumimedence

betegségegészséggyerekmedence
0

Írta:

A legszuperebb nyári célpont, ahol feltöltődhetsz! Trendi megjelenés szuper áron! Az áruházakban v&

A legszuperebb nyári célpont, ahol feltöltődhetsz!

Trendi megjelenés szuper áron!

Az áruházakban vásárolt felfújható, vagy keményfalú medencéknek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által kiadott alkalmazási engedéllyel kell rendelkezniük. Ezek a medencék általában kizárólag otthoni, családi alkalmazásra kerülnek engedélyezésre, műszaki kialakításuk közcélú felhasználásra alkalmatlan.

A közfürdők létesítéséről és működéséről szóló rendelet értelmében 2006. december 31. óta csak olyan közfürdő létesíthető, üzemeltethető, amelynek medencéit vízforgató berendezéssel szerelték fel. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) néhány – elsősorban a gyógymedencékre vonatkozó – kivételtől eltekintve nem adhat felmentést a vízforgató berendezések létesítése alól. A közegészségügyi hatóság természetesen minden esetben megköveteli a közfürdők létesítésére, fenntartására, üzemeltetésére és a víz minőségére vonatkozó részletes szakmai előírások betartását.

A hatályos jogszabályok szerint a medencés közfürdőkben a vízzel közvetlenül érintkező anyagoknak, termékeknek és a víz kezelésére alkalmazni kívánt technológiáknak OTH alkalmazási engedéllyel kell rendelkezniük.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal felhívja a figyelmet, hogy a nyári melegben a felfújható, illetve keményfalú medencék használata az óvodákban közegészségügyi kockázatot jelent, ugyanis a nyári melegben, valamint az óvodai létszámból adódóan könnyen alakulhatnak ki fertőzések. Azért is fontos ezt hangsúlyozni, mert egy olyan csoportról van szó, amelyik életkoránál fogva érzékeny a fertőzésekre. Ha a közegészségügyi felügyelők az említett rossz gyakorlattal találkoznak, akkor felhívják a figyelmet a veszélyekre, az intézmény vezetőjét, illetve az óvónőket figyelmeztetik. Azonban hamis az az interneten több helyen megjelent információ, amely szerint emiatt egy Baranya megyei óvónőt százezer forintra büntettek volna meg.

A nyári melegben is van lehetőség a felfrissülésre. Az óvodákban is ajánljuk az akár napi többszöri langyos vízzel történő zuhanyzást, illetve az úgynevezett párakapuk alkalmazását. Szintén fontos, hogy a gyerekek a legmelegebb déli órákban ne tartózkodjanak a tűző napon.

Forrás: Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály, ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X