Főoldal > AKTUÁLIS > Ez lehet az oka a gyakori orr-, fogínyvérzésnek

Ez lehet az oka a gyakori orr-, fogínyvérzésnek

betegségegészségfogínyvérzésorrvérzésvérvérzékenység
0

Írta:

Leggyakrabban felnőtt korban derül rá fény A fogínyvérzés az egyik leggyakoribb mindennapi panaszok köz&

Leggyakrabban felnőtt korban derül rá fény

A fogínyvérzés az egyik leggyakoribb mindennapi panaszok közé sorolható, így kevesen sejtenek mögötte betegséget, még akkor sem, ha túlzott méreteket ölt. Legyen szó fogmosásról, esetleg foghúzásról, a hosszantartó, nagy mennyiségű vérzés gyakran vérzékenységre utal, amivel csak kevesen fordulnak szakorvoshoz. Éppen ezért sokszor csak hosszú idő múlva derül fény a betegségre – sőt sok esetben felderítetlen is marad a probléma-, pedig fontos lenne, mivel vashiányos vérszegénységhez vezethet.

A vérzékenység leggyakoribb formája a von Willebrand elnevezésű betegség. Lényege, hogy a von Willebrand nevű alvadási faktor hiányzik, vagy csökkent a működése. A von Willebrand faktor a véralvadásban játszik nagy szerepet, ugyanis a vérlemezkék és a VIII alvadási faktor működését segíti. Bár a leggyakoribb, mindkét nemben előforduló vérzékenységről van szó, szerencsére az esetek többségében enyhe – tudjuk meg Szélessy doktornőtől.

Szűréssel diagnosztizálható

Amennyiben von Willebrand gyanúja áll fenn, úgynevezett PF100 nevű szűrőteszt alkalmazásával igazolhatjuk a gyanúnkat.

Ehhez a vizsgálathoz kevés vért kell venni a pácienstől, majd egy speciális készülék azt méri, hogy egy cső mennyi idő alatt záródik el a vértől. Ezáltal kiderül, hogy a vérlemezkék normálisan működnek-e, és ha nem, akkor milyen mértékben csökkent a működésük. Ezt a vizsgálatot „záródási tesztnek is” nevezik. Az eredmény már a mintavétel napján elkészül, akár meg is lehet várni.

Fontos tudni, hogy vérlemezkék működését sok gyógyszer és táplálékkiegészítő is gyengíti, ezért a vizsgálat előtt ezeket minimum 10 napig el kell hagyni. Ilyen többek között a reuma gyógyszerek, láz- és fájdalomcsillapítók, valamint jónéhány gyógynövény is, pl. a ginzeng, gingko, ligetszépe. Így tehát a vizsgálatkérés előtt mondd el az orvosnak az alkalmazott szerek nevét, és vidd magaddal a készítmény dobozában található tájékoztatót! – figyelmeztet dr. Szélessy Zsuzsanna.

foginy2.jpg ()Milyen gyakran érdemes megismételni a tesztet?

– Újra jelentkező íny- vagy orrvérzés, erős menstruációs vérzés, bőralatti bevérzések esetén a lehető leghamarabb el kell végeztetni tesztet a további szövődmények elkerülése céljából!

– Enyhe vérlemezke funkciózavar esetén csak bizonyos orvosi beavatkozások előtt

– Gyógyszerek, táplálékkiegészítők fogyasztása esetén negyedévente akkor is ellenőrizni kell, ha nincs vérzéses panasz

– Új készítmény szedése esetén is feltétlenül végeztesd el a vizsgálatot és győződj meg arról, hogy a vérlemezke működése nem csökkent-e le, annyira, hogy vérzéses szövődmény alakuljon ki nála.

Megfelelő kezeléssel karbantartható a probléma

Szerencsére megfelelő kezeléssel vérzékenység esetén megszabadulhat a kellemetlen tünetektől. Enyhe esetben véralvadást segítő gyógyszerekkel könnyen orvosolni lehet a problémát, ám súlyosabb formájában bizonyos szituációk esetén injekciót, esetleg von Willebrand alvadási faktort tartalmazó infúziót kell kapnia a paciensnek, hogy a mindennapi életben ne akadályozza a betegsége!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X