Főoldal > AKTUÁLIS > Nem kell többé szégyellned a lábaid!

Nem kell többé szégyellned a lábaid!

betegségegészséggyógyuláskörömgomba
0

Írta:

Nyáron különösen sokan szenvednek a gombás fertőzésektől. Hazánkban a lakosság 60-70 százal&

Nyáron különösen sokan szenvednek a gombás fertőzésektől. Hazánkban a lakosság 60-70 százalékának van valamilyen gombás eredetű panasza, ezen belül a körömágyon megjelenő fertőzés elterjedése 15-50 százalékos. A hatékony kezelésről és a megelőzésről beszélt dr. Pellion Szilvia, az Oxygen Medical bőrgyógyásza.

Hajlamosító tényezők

A szintetikus, rosszul szellőző cipők és nylon zoknik, harisnyák ideális körülményeket teremtenek a kórokozó elszaporodásához, amely a meleg, párás, sötét helyeket kedveli.
Néhány hajlamosító tényező pedig még inkább elősegíti a gomba megtelepedését:
–    túlfűtött helyiségek, párás levegő,
–    túlzott tisztálkodás, amely rontja a bőr természetes védekezőképességét,
–    cukorbetegség,
–    túlsúly, a végtagok rosszabb vérellátása és az izzadás miatt,
–    közös használatú zuhanyzók, fürdők, strandok,
–    legyengült immunrendszer,
–    szív- és érrendszeri betegségek, érszűkület.
 
Kezelés nélkül veszélyessé válhat

A leggyakoribb fertőzés a körömgomba, amelynek tünetei a sárgás, szürkés elszíneződés, töredezettség, megvastagodott körmök. A nagyhajlatokban jelentkező gomba jellemzően túlsúlyos, erősen izzadó személyeknél jelenik meg, ahol az érintett terület erősen hámló, vörös, viszket és fájdalmas.
-Mivel gyakran épp a túlzott tisztaság eredményezi a gombás fertőzést, kár titkolni, már csak azért is, mert ez a kórkép kezelés nélkül kaput nyithat a bőrön a fertőzések felé, amelyek később esetleg súlyosabb betegségekhez vezethetnek, mint az ekcéma, az orbánc, a nyirokérgyulladás – mondja dr. Pellion Szilvia, az Oxygen Medical bőrgyógyásza.

pedi2.jpg () – Cukorbetegeknél a kis hámsérülések még veszélyesebbek, hiszen a rossz vérellátás miatt a bőr természetes regenerálódó képessége igen lassú, így akár elfertőződő sebek, fekélyek is kialakulhatnak. Ezért már korai stádiumban érdemes felkeresni a bőrgyógyászt, aki a tünetektől függően javasolhat külsődleges, vagy súlyosabb, főleg körömgombás esetben szájon át szedhető gyógyszerelést is. (Sajnos a receptnélküli szerek nem mindig jelentenek megfelelő megoldást.) A nehezebben orvosolható körömgombásodás pontos diagnózisához ma már rendelkezésre áll mikroszkópos és tenyésztéses technika is. Ennek segítségével a gyógyszerelés sokkal célzottabbá válik és a rendelkezésre álló jó hatású gombaellenes tablettákat a tenyésztési eredmény birtokában szedhetjük. 

Tippek a megelőzéshez

–    Hazaérkezéskor cseréljük le a kinti, esetleg rosszul szellőző lábbelit egy kényelmes (lehetőleg nem műanyag vagy lakk) papucsra, és figyeljünk rá, hogy mindenkinek külön papucsa legyen.
–    Mindenki használjon saját törölközőt, és ha megoldható, saját manikűrollót. Ha ez utóbbi nem áll rendelkezésre, a problémás családtag fertőtlenítse maga után az ollót.
–    Bőrgombásodás esetén a szokásosnál gyakrabban váltsunk ágyneműt.
–    Évszakonként legalább két pár cipőt váltogassunk, hogy mindig teljesen kiszáradva vehessük fel őket. Ideális megoldás, ha a munkahelyünkön is van váltócipőnk. Kerüljük a szintetikus anyagú lábbeliket, és rendszeresen használjunk izzadásgátló sprayt a lábfejünkre. Hasznos az is, ha hintőport szórunk a cipőbe. 

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X