Főoldal > AKTUÁLIS > Tanulj meg helyesen fogat mosni, rágózz tudatosan!

Tanulj meg helyesen fogat mosni, rágózz tudatosan!

betegségegészségfogápolásfogmosásrágógumiszájszájápolásszájhigiénia
0

Írta:

Hogyan mossunk helyesen fogat? Hogyan tarthatjuk fenn hosszú távon az optimális szájhigiéné állapot&

Hogyan mossunk helyesen fogat? Hogyan tarthatjuk fenn hosszú távon az optimális szájhigiéné állapotát? És mit jelent „tudatosan rágózni”? Sokan nem tudják, hogy a rendszeres és tudatos étkezések közötti cukormentes rágógumi rágásával sokat tehetünk fogaink tisztaságáért, épségéért.

Úgy tűnik, hogy azt, amit a természet ad, magától értetődőnek vesszük, és kevésbé figyelünk rá, pedig az ideális állapot az lenne, ha megfelelő fogápolással a természetes fogainkat életünk végéig meg tudnánk tartani. A fenti kérdésekre Dr.Balsai Tamás fogszakorvos adta meg a választ.

A jó szájhigiéné alapja a helyes és rendszeres fogmosás, a jó minőségű fogkefe használata, az étkezések között rendszeresen cukormentes rágógumi rágása, és persze az évenkénti fogászati ellenőrzés.

Először is el kell fogadnunk, hogy nagyon nehéz helyesen fogat mosni; ennek fő oka pedig végtelenül egyszerű: nem látjuk az eredményt. Fogmosás közben olyan területen végzünk mechanikai mozgást, amit gondolatban rakunk össze, és szívesen gondoljuk azt, hogy mindenhol jártunk a fogkefével, még akkor is, ha ez nem így van. Ebből kiindulva magától értetődő a megoldás: gondolatban össze kell raknunk a száj és a fogak belső szerkezetét, és tudatosan, odafigyelve kell fogat mosni.

„A fogaknak négy felszíne van: a belső, a külső és a fogak közötti, approximális felszín. Amit mindenki megmos, az a rágófelszín és a front fogak eleje. Megfigyeléseim szerint, sokkal kevesebben mossák meg a rágófogak külső oldalát, még kevesebben a belső oldalt, és fogselymet – a fogak közötti rések tisztítására – szinte senki sem használ. Ezen a helyzeten úgy lehet változtatni, ha fogmosás közben magunk elé képzeljük a száj és a fogak modelljét, és arra törekszünk, hogy annak megfelelően, valóban minden felületet (alul-felül, kívül-belül, elől-hátul) alaposan megtisztítsunk”- mondta el Dr.Balsai Tamás, a Perfect Smile fogszakorvosa.

fogmos2.jpg ()

A jó minőségű fogkefe is fontos: maximum 4 sávos, kis fejű, közepes szőrkeménységű fogkefét érdemes választani a szakember szerint.
„Sajnos az olcsó fogkefék hátránya, hogy a szőrvégek vágva vannak, és nem legömbölyítve, így az sérti, koptatja a fogzománcot. Az elektromos fogkefe még jobb választás: a kis kerek fejjel mindenhova oda lehet férni, és a körkörös mozgás biztosítja az ideális tisztítási módot. A jobb minőségű készülékekben van olyan program, amely megakadályozza, hogy túl erősen nyomjuk a fogkefét, ezáltal károsíthassuk a fogak felszínét és a fogínyt. Van bennük időtartam-ellenőrző program is; én a 2 perces időtartamot ajánlom az alapos tisztításhoz. Fogselyemből a viaszos fajtát érdemes választani, mert az könnyebben becsúszik a keskenyebb fogközökbe is; ha akadást érzünk, akkor azt a fogorvossal meg kell vizsgáltatni” – tette hozzá a doktor.

Szintén ajánlott felkeresni a fogorvost, ha fogínyvérzést tapasztalunk, de azt is tartsuk szem előtt, hogy a gyakori fogkőképződés és a fogínyvérzés a nem megfelelő fogmosás eredménye. Fontos tudni azt is, hogy a napközbeni étkezések után is tehetünk fogaink tisztántartásáért: méghozzá cukormentes rágógumival!

„A fogmosások közötti időben a cukormentes rágógumik segítenek a fogfelszínek tisztán tartásában, és a nyálképződés serkentésében. A megfelelő nyáltermelés optimális szinten tartja a száj belső állapotát, így gátolja a baktériumok túlzott elszaporodását” – mondta el Dr. Balsai Tamás.

A napi kétszeri alapos, minimum 2 percig tartó fogmosás mellett tehát, fontos a napközbeni, étkezések közötti, cukormentes rágógumi fogyasztása, valamint az elmaradhatatlan évenként (legalább) egyszeri fogorvosi ellenőrzés is. Így sokáig megőrizhetjük fogaink egészségét és szépségét.

Forrás: www.szajharmonia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X