Főoldal > AKTUÁLIS > 7 maraton 7 nap alatt 7 kontinensen

7 maraton 7 nap alatt 7 kontinensen

futásjótékonyságkontinensmaratonműsor
0

Írta:

Május 1-jén látható Travel Channel a “Maratoni kihívás” című műsor: a tévé

Május 1-jén látható Travel Channel a “Maratoni kihívás” című műsor: a tévécsatorna egyik műsorvezetője, Rob Bell öt társával egy hét alatt hét maratont futott le januárban, az Antarktisztól indulva egészen Ausztráliáig. Kezdeményezésükkel két, fogyatékos gyermekek sportolását támogató alapítvány számára gyűjtöttek pénzt, hogy lehetőséget biztosítsanak a gyermekeknek a rendszeres sportolásra. A most induló műsor bemutatja, mivel kellett megküzdeniük a hét megterhelő nap során, milyen 42 kilométert futni sarkköri hidegben vagy épp 40 fokos hőségben.

Rob Bellt a magyar nézők is ismerhetik az „Ember a világ ellen” (Man vs. Word) és a “Titkok és rejtélyek” (Secrets and Mysteries) sorozatokból, de most egy új oldaláról mutatkozik be. Öt jó barátjával hét nap alatt hét maratont futottak le hét kontinensen idén januárban. Az Antarktiszon kezdték, másnap Dél-Amerikában Punta Arenas, aztán az észak-amerikai Houston, majd London, ezután Kairó és Szingapúr következett, végül Ausztráliában, Sydney-ben fejezték be a kihívást.

7maraton5.jpg ()

Rob és társai azon kevés emberek közé tartoznak, akik sikeresen teljesítették ezt „mesteri maratont”. Sir Ranulph Fiennes angol felfedező, aki 2003-ban 59 évesen elsőként teljesítette, utólag azt mondta: “Visszatekintve, nem vágtam volna bele. Meg nem csinálnám még egyszer!” Rob viszont így nyilatkozott: “Sokan kinevettek, amikor elmondtam, mire vállalkozom. De inkább sajnáljam, hogy megtettem valamit, mint azt, hogy meg sem próbáltam.”

Az Antarktiszon épp nyár volt, ennek ellenére süvítő szélre és metsző hidegre számított a csapat, de szerencsére a vártnál kellemesebb klíma fogadta őket, és a pingvinek személyében nézőközönségük is akadt. A chilei Punta Arenas-t találták a legideálisabbnak, gyönyörű tengerpart mentén futottak, miközben a vízben delfinek ugráltak, és egy kutya is melléjük szegődött az útjuk során. Londonban azonban úgy tűnt, egyiküknek fel kell adni a megmérettetést a bokasérülése miatt. Kairóban már megelőzte őket a hírük, és szurkolók százai fogadták őket, sokan csatlakoztak is hozzájuk. A legnehezebb a szingapúri maraton volt: a levegő páratartalma elérte a 95 %-ot, az aszfalt olvadozott, így a futás a puha vajon való átgázoláshoz hasonlított. Mivel ez már a hatodik maraton volt, többen alulhidratált állapotban voltak. A súlyos kiszáradás nagyon komoly veszélytényező, de szerencsére senki sem került kórházba.

7maraton4.jpg ()

Az egyes távok között szinte csak annyit pihentek, amennyit a repülőn aludtak. Mivel turistaosztályon utaztak majdnem a teljes út során, nehéz volt kényelmesen pihenni, kinyújtózkodni. Pedig ez utóbbira azért van szükség, hogy elkerüljék a mélyvénás trombózist – ezt sikerült is elkerülni, de azért sokszor igen nyűgösen szálltak le a gépről.

Rob és társai ezzel a saját finanszírozású kezdeményezéssel jótékony célt szolgáltak, két alapítványnak gyűjtöttek pénzt: A brit KEEN London fogyatékos gyerekek sportolását támogatja, az ausztrál John Maclean Foundation (JMF) szervezet tolószékes fiataloknak segít, hogy a rendszeres mozgás a mindennapi életük része legyen.

A műsor a Travel Channelen május 1-jén 21:00-kor látható, majd 3-án 18:00-kor és 31-én 19:30-kor.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X