Főoldal > AKTUÁLIS > Az álomalak is fejben dől el

Az álomalak is fejben dől el

alakcoachingdiétafejfogyástest
0

Írta: and

Most hogy tényleg beköszöntött a nyár, és előkerültek a szekrény mélyéről a tavaly

Most hogy tényleg beköszöntött a nyár, és előkerültek a szekrény mélyéről a tavaly szezonvégi árleszállításon vett szuper gönceid, itt az ideje, hogy tükörbe nézz, és eldöntsd, elégedett vagy-e a látvánnyal? Persze az is lehet, hogy a tükörig sem kell elsétálnod, mert azt a fránya cipzárt a ruhádon már össze sem tudod húzni…

A virtuális térből ugyan nem tudunk kézen fogni, és elkísérni a legközelebbi edzőterembe, de segíteni tudunk abban, hogy megtaláld a saját utad a fogyás felé vezető úton, hiszen mint sok más dolog, az álomalak elérése is fejben dől el.

Segíts magadon, és…

Hallottál már a self coachingról? Ez egy öntámogatási mód, ami a saját jóllétet erősíti, segít abban, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben és a világban, támogat abban, hogy hatékonyabban tudjuk élni az életünket. A self coaching jelentését talán a ’segíts magadon, és az isten is megsegít’ közmondással lehetne leginkább kifejezni. Ennek lényege, hogy a saját jóllétünkért és boldogságunkért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Legyen szó párkeresésről, munkahelyváltásról, motivációvesztésről vagy stresszes élethelyzetről, a self coaching segítségével mindig találunk egy nekünk való megoldást. Nincs ez másképp az álomalak elnyerésénél sem.

alomalak2.jpg ()Vásárhelyi Judit, a Business Coach Kft. executive coacha szerint, mielőtt bármilyen drasztikus önsanyargató fogyókúrába kezdenénk, gondoljuk végig, mit is szeretnénk. „Fontos, hogy a fogyni vágyónak legyenek rövid és hosszú távú céljai. Ha csak hosszú távú célt választ, és 15 kiló leadását tűzi ki célul, akkor sajnos hamar elfogyhat a lendület és a motiváció, ha a mérlegre állva csupán fél-egy kiló fogyást tapasztalunk. Viszont ha vannak rövid távú célok, például hetente egy-másfél kilogramm fogyás, akkor folyamatosan sikerélményeket lehet átélni.”

Motivációkeresés „ON”

Ha megvan a célod, találj megfelelő motivációt a fogyáshoz! Remek motiváció lehet egy tengerparti nyaralás, melynek során szeretnél új bikiniben pompázni. De előtúrhatod fiók mélyéről azt a kedvenc nyári ruhádat, ami már jó ideje nem megy rád. Ha hetente felpróbálod, örömmel tapasztalod majd, hogy egyre kevesebb hiányzik a cipzár sikeres felhúzásához. Motiváló lehet a hűtőszekrény ajtaján egy olyan egészalakos fénykép magadról, amivel elégedett vagy. A fotó minden egyes ránézéskor kellemes emlékeket ébreszt majd, ugyanakkor visszatarthat a nassolástól is. Vásárhelyi Judit arra hívja fel a figyelmünket, hogy a megfelelő motiváció legalább olyan fontos, mint a jó célkitűzés. Ha rosszul választasz motivációt, akkor bizony könnyen alábbhagyhat a kezdeti lelkesedésed! Tehát nyugodtan dőlj hátra, és gondold végig, mi adja a legnagyobb erőt a célod eléréséhez? Egy osztálytalálkozó? A gimis súlyod elérése? Szülinapi meglepetés magadnak? Legyen bármi, de a lényeg, hogy olyan belső motivációt találj, ami a cél elérése érdekében mozgósítja a benned rejlő erőket!

Kis lépések, nagy cél

A fogyókúrázás életmódváltással jár. Vásárhelyi Judit azt is hangsúlyozza, hogy ne fektessünk be hatalmas energiát olyan változásokba, amelyek rögtön drasztikusan átalakítják az életünket, mert ebbe könnyen beletörhet a bicskánk. Inkább haladjunk kis lépésekkel a nagy cél felé! Ha eddig kétfogásos ebédet ettél, és kedvenc kajád volt a pörkölt nokedlivel, akkor ne akarj máról-holnapra salátalevéllel jóllakni. Élvezd az átállás finom fokozatait. Először csökkentsd az adagokat, aztán cseréld a hozzávalókat egészségesebbre, végül reformáld meg teljesen az étkezésedet! Judit azt mondja, hogy a sikeres fogyókúra alapköve, hogy végig higgy magadban! „Merd elhinni magadról, hogy sok mindenre képes vagy! Ha el tudod képzelni, akkor meg is tudod valósítani. Amit gondolsz, azzá válsz! Ez akár a motivációs mottód is lehet a fogyáshoz.” Segítség lehet az is, ha barátnők többen vágtok bele egyszerre a fogyókúrázásba. Így egymást tudjátok motiválni és segíteni a cél elérésében!

Az ünneplés öröme

A kezdeti átállási nehézségek után jönni fognak a sikerek. Előbb te veszed észre a változást, majd a környezeted is rácsodálkozik az új alakodra. Judit azt mondja, hogy a fogyókúrában fontos szerepe van a sikerek megünneplésének is. „Ha elérsz egy részcélt, akkor ünnepeld meg a munkádat! Dicsérd és jutalmazd meg magad, ha jól teljesítettél! Legyen időd megállni, és megünnepelni sikereidet, hogy később vissza tudj rá emlékezni, és erőt gyűjthess belőlük! A self coaching segítségével elérheted az alakot, amire mindig is vágytál! Ha pedig további segítő eszközre van szükséged, a Facebook oldalunkon találhatsz még egyéb ötleteket is!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X