Főoldal > AKTUÁLIS > Áztassuk ki a stresszt!

Áztassuk ki a stresszt!

betegségegészségfürdőhidroterápiapezsgőfürdőstresszvíz
0

Írta:

A hidroterápia csökkenti a stressz testünkre gyakorolt hatását, segíti az izmok edzés utáni

A hidroterápia csökkenti a stressz testünkre gyakorolt hatását, segíti az izmok edzés utáni regenerációját, valamint az ízületi gyulladások és az azt körülvevő izmok gyógyulását.

A munka idegileg kimerített. A lábaid fájnak, amikor mész hazafelé az edzőteremből. Ne vedd be rögtön azokat az fájdalomcsillapító tablettákat. Gondolj inkább egy meleg forrásra. Indítsd be a pezsgőfürdőt… ugorj bele – máris kéznél egy természetes gyógymód, amely a fizikai fájdalmat és stresszt bizonyítottan csökkenteni képes.

Az Egyesült Államokban több, mint 3 millió otthonban található hidroterápiára alkalmas fürdő. Számos oka van, hogy ezek miért költöztek a hollywoodi producerek portájáról Közép-Amerika hátsó kertjeibe. A pezsgőfürdő, a hidromasszázs csökkenti a stressz testünkre gyakorolt hatását, segíti az izmok edzés utáni regenerációját, az ízületi gyulladások és az azokat körülvevő izmok gyógyulását.

A hidroterápiának három eleme van, melyek egymással párhuzamosan fejtik ki gyógyító hatásukat a szervezetünkre: hevítés, felhajtó erő és mozgás. Ha edz, izmai mikroszkopikus könnyek ezreit ejtik, aminek eredménye a fájdalmas tejsav-felhalmozódás, és ennek következtében az izomláz. A hidroterápiás mozgás és melegedés a vérerek kitágulását okozza, csökkenti a vérnyomást és felgyorsítja az oxigénáramlást, csakúgy mint az endorfinok (bizonyos belső elválasztású fájdalomcsillapítók), és a különböző sejtregenerációért felelős fehérjék gyulladt izmokhoz való áramlását. Azon felül a víz felhajtó ereje csökkenti a térdekre és ízületekre nehezedő terhelést, így a környező izmok pihenhetnek. (Ez elengedhetetlen segítség ízületi gyulladásban szenvedőknek, mivel ha az ízületek gyulladtak, az azokat körülvevő izmok állandóan feszülnek, hogy megvédjék az ízületeket.)

A SPA típusú fürdőkádban való relaxáció az izmainkat rugalmassá teszi és csökkenti a fájdalmat. Ehhez jön még a víz régóta ismert gyógyító potenciálja. Nem vagyunk hajlamosak az intelligenciát a testhez kötni, pedig már Thomas Edison is megmondta: „A nagy ötletek izomból jönnek”. Wilhelm Reich, a radikális pszichoanalitikus véleménye szerint sokan úgy gátolják meg vagy utasítják el az impulzusokat, az érzéseket, a traumákat és a stresszt, hogy megfeszítik az izmaikat. Egyfajta páncélt képeznek a testükkel. Reich szerint ha kikapcsoljuk a fájdalom forrását, kikapcsoljuk az örömök forrását is. Hagyd tehát áramlani a vizet, hogy az izmok pihentetésével újra érezhesd a kreativitást és az érzelmek áramlását is. Egy óra az otthoni pezsgőfürdőben: a relaxált test és a nyugodt elme kulcsa.

Forrás: Openonline


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X