Főoldal > AKTUÁLIS > Hasznos tanácsok a “kutya melegre”

Hasznos tanácsok a “kutya melegre”

hőségkánikulakedvenckisállatkutyamelegnyár
0

Írta:

A ZooBox.hu kollegáival összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, mellyel megóvhatjuk a kuty&

A ZooBox.hu kollegáival összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, mellyel megóvhatjuk a kutyáink egészségét a „kutya melegben” is.

1.  Gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről!

Fontos tudni, hogy a kutyák nem tudnak izzadni, így életbevágó, hogy gondoskodjunk a megfelelő vízbevitelükről. Mindig álljon a rendelkezésükre elegendő mennyiségű friss víz és legyen számukra egy árnyékos hely, ahol átvészelhetik a legmelegebb napokat! Különösen hasznos ilyenkor a több méretben is kapható hűsítő matrac, mely segítségével négylábú barátaink gyorsan visszanyerhetik normális testhőmérsékletüket. A nyírható szőrű kutyák esetében érdemes rövidre vágatni a szőrüket, ezzel is csökkentve a túlhevülés veszélyét!

2. Körültekintően válasszuk meg a sétáltatás időpontját!

A séta időpontját érdemes úgy megválasztani, hogy ne a legmelegebb órákra essen. A déli órákban tűz a leginkább a nap, így az aszfalt hőmérséklete könnyen elérheti akár a 60 fokot is, mely a kutya tappancsainak égési sérüléséhez vezethet. A nagyon meleg nyári napokon amúgy is válasszuk inkább a füves felületeket a sétához, amikor csak lehet!

3. Életveszélyes az autóban hagyni a kutyánkat!

kutyus2.jpg ()Sajnálatos módon majdnem minden nap újabb hír érkezik arról, hogy egy felelőtlen ebtartó a kocsiban hagyta kutyáját, amely elpusztult az extrém körülményektől. A bezárt autóban a hőmérséklet pillanatok alatt elérheti a 60 fokot még akkor is, ha az ablakot résnyire letekerve hagyjuk. Az ilyen körülmények között a kutyánk hőgutát kap, és szenvedések közepette elpusztul!

4. A kutyánkra is gondoljunk utazáskor!

A legtöbben alaposan felkészülünk egy-egy utazásra, de a legritkább esetben kerülnek be a négylábú kedvencünk használati tárgyai is. Itatótálat mindenképpen be kell készíteni, hiszen a vizet már könnyen be lehet szerezni. Már elérhető utazó itatótál is, ez kifejezetten az utazás alatt használatos, ahogy a hűtőmatrac, vagy kulacs használata is azt mutatja, hogy kiemelten fontos számunkra a kutyánk egészsége és komfortja is.

5. Kijelölt strandok kutyák számára

Fontos tudni, hogy Kormányrendelet tiltja a kutyák fürdőhely területére történő bevitelét, ide tartoznak a szabad strandok is. Ráadásul a tiltás nem csak a vízfelületre, hanem a hely szárazföldi részére is érvényes. Emellett az önkormányzatok helyi hatáskörben további vízparti helyeket is kijelölhetnek, ahonnan kitiltásra kerülnek a kutyák és más állatok. Érdemes még elindulás előtt leellenőrizni, négylábú társunk nincs-e kitiltva az általunk felkeresni kívánt területről, mivel súlyos pénzbüntetéssel szankcionálhatják a hatóságok a szabálytalanságokat!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X