Főoldal > AKTUÁLIS > Te melyik vendégváró típusba tartozol?

Te melyik vendégváró típusba tartozol?

főzéskonyhareceptvendégvendégvárás
0

Írta:

Vacsorára vendégül látni a barátainkat klassz dolog. Vagy mégsem? Van, akit örömmel tölt el,

Vacsorára vendégül látni a barátainkat klassz dolog. Vagy mégsem? Van, akit örömmel tölt el, hogy megcsillogtathatja konyhaművészetét, mások tanácstalanul tipródnak, mit készítsenek.

A Food Network tévécsatorna új műsorában Tiffani Thiessen színésznő (Beverly Hills 90210, Divatalnokok, Miért pont Brian?) hollywoodi ismerőseit kényezteti finom fogásokkal. Ő tényleg megadja a vacsoraparty-módját. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk öt vendégváró típust. Rád melyik illik?

1. Az intuitív kísérletező

Reggel még nem is tudta, hogy vendégség lesz nála, csak délután derült ki, hogy páran átugranának. Nem gond, hazafelé gyors kör a sarki kisboltban, ahol ötletszerűen kiválaszt néhány dolgot. Otthon előszedi a hűtőből és polcokról, ami épp akad. Nem fél az össze nem illőnek tűnő ízeket kombinálni, sem a bátor fűszerezéstől. Rizs, csirke, tojás, alma, paradicsom, tárkony, parmezán egy lábasban – és tálaláskor tejföl a tetejére. Egy kis zabpehellyel. Sokszor ez remekül működik (egyszeri és megismételhetetlen), de néha a kukában köt ki a mű. Viszont ezt feledteti, hogy ez a típusú vendéglátó mindig feldobja az asztalt néhány saját készítésű szalvétalegyezővel, festett üveggel, kis üzenetekkel.

vacsora2.jpg ()

2. Az „alibi kaja” típus

Két dolog fontos számára: a vendégek lakjanak jól, de neki ne kelljen túl sokat foglalkozni a főzéssel. Mivel általában a már bevált menüt készíti, elég hazafelé beugrania a boltba a hozzávalókért. Főként melegszendvicset (de abból istenit) és salátákat készít (már kitapasztalta a megfelelő arányokat és ízesítéseket), de hogy ne érje szó a ház elejét, beveti a raklettet, amibe aztán minden finomságot bedob, nem csak sajtot. Nem pályázik az év séfje címre, annak örül, ha vacsorái a jó hangulatról, az inspiratív beszélgetésektől emlékezetesek – és ezt alkohollal is szívesen elősegíti.

3. Az igaz konyhatündér

Ha vacsoravendégeket vár, akár pár órával előbb eljön a munkahelyéről, hogy elég ideje maradjon a friss alapanyagok beszerzésére és aztán a sütés-főzésre. A menüt már előző nap kitalálta, fejben összeállította, gyakorlott házasszonyként ez könnyen megy. Ugyanakkor rendszeresen olvassa a gasztroblogokat, és azon gondolkodik, hogy ő is indíthatna egyet. Nem feltétlenül különlegesre törekszik, hanem ínycsiklandóra. Vörösboros-narancsos kacsa, mézes-fahéjas sültalma vaníliasodóval – és a vendégek mind a tíz ujjukat megnyalják, amit el is vár a gratulációkkal és „Nahát-ilyen-finomat-csak-Te-tudsz!” felkiáltásokkal együtt.

4. A praktikus előretervező

A hűtőjében mindig annyi étel van, hogy bármikor készen áll egy tízfős vendégsereget fogadni,de nem szeret kapkodni. Napokkal a vendégség előtt, amikor ideje engedi, kényelmesen bepácolja, konfitálja a húsokat. Így az adott este csak elő kell venni, és gyorsan megsütni, pirítani a finomságokat, amiket már remekül átjártak a fűszerek. Mustáros-chilis szószban pácolt csirke, zsírban eltett libamáj a szintén előre elkészített hagymalekvárral – mindez kevesebb, mint 1 óra alatt. Így marad idő a sminkre, a ruha, sőt még a megfelelő zene kiválasztására is. A jó bor is fontos számára, ebből mindig van otthon pár palackkal, és tudja melyik ételhez mi illik.

vacsora3.jpg ()

5. A nagyravágyó

Ritkán ad vacsorát, és ilyenkor elhatározza, hogy most aztán lenyűgöz mindenkit. Órákig bogarássza a netet, míg kiválaszt néhány extravagánsan hangzó ételt. Kinyomtatja a receptet, a szupermarketben addig keresgél, amíg pont azt a márkát meg nem találja, amit írtak. Baj van, ha esetleg nincs valamelyik: gyors telefon anyunak/barátnőnek, hogy mivel helyettesítse. Főzéskor szintén minden előírást követ, zavarba hozzák az „egy csipetnyi” és az „ízlés szerint” instrukciók. Mégsem olyan lesz, mint a fotón volt, és ízben sem egy nagy élmény. Biztos a csipetnyivel volt a baj. De vendégei értékelik az igyekezetet, és a humorát, amivel elvicceli a balsikert.

A Vacsora Tiffaninál szeptemberben és októberben péntekenként látható a már magyarul is elérhető Food Networkön.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X