Főoldal > AKTUÁLIS > Turbózd fel a tanulást!

Turbózd fel a tanulást!

egyetemokostanulásvizsga
0

Írta:

Közeleg a vizsgaidőszak, ami sokaknak egyet jelent az éjszakai kávézásokkal, energiaitalozásokkal, a kevés alvással és a kimerültséggel. Fogadd meg a coach tippjeit!

Közeleg a vizsgaidőszak, ami sokaknak egyet jelent az éjszakai kávézásokkal, energiaitalozásokkal, a kevés alvással és a kimerültséggel. Néhány technikával hatékonyabb a tanulás!
Dienes Angéla life coach írása

Tervezet az induláshoz

Az elúszás egyik leggyakoribb oka a strukturálatlanság hiánya. Ilyenkor az anyag egy megfoghatatlan halmaznak tűnik, amiben könnyű elveszni. Jó ötlet kijelölni, hogy mit mikorra kell megtanulnunk, és erről készíteni egy táblázatot. Majd az anyagokat részekre bontva, minden napra be tudjuk osztani, hogy mennyit kell majd haladni (a jegyzetelést, a tanulást, bármilyen pluszmunkát ezzel kapcsolatban mind jelöljünk a táblázatban). Közben lehet korrigálni, de mindenképpen legyen egy irányadó időbeosztás leírva, amihez tudjuk tartani magunkat. Egyben a stresszt is csökkenti, amikor pontosan látható, milyen anyagmennyiségről is van szó, illetve, hogy az mind reálisan teljesíthető. Esténként kipipálhatjuk, ami kész, akár szó szerint a papíron, ez a megerősítés pedig továbblendít a következő napi blokk megtanulásához.

Fő a változatosság!

Soha ne ugyanott tanuljunk – bármilyen kényelmes is az otthoni kanapé vagy a kedvenc kávézó kis fotelje. Figyeljük meg, leginkább milyen környezetben megy a legjobban a memorizálás, például valaki csak otthon egyedül tud haladni, más pedig kizárólag egy csendes könyvtárban. Majd ezen belül is váltogassuk a helyszínt, mert a figyelem fenntartásának semmilyen monotónia nem kedvez!

Smiling College Student lying on the floor learning in a living room, Image: 138523484, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Csak tíz perc

„Most addig nem állok fel innen, amíg ezt meg nem tanulom” – úgy tűnhet, ez a mondat beválik, hiszen persze, hogy hirtelen rettenetesen fontossá válik a takarítás, a szemét levitele, a viráglocsolás, és egyéb dolgok, amiket máskor is megcsinálunk egyébként, csak most jó ürügyet jelentenek a halogatásra. Ugyanakkor az órákig tanulás vége az, hogy elkalandoznak a gondolatok, lassabban haladunk, mert nem tudunk ilyen hosszú ideig egyhuzamban koncentrálni. Egy tízperces teázás, levegőzés elegendő lehet a későbbi figyelem fenntartásra. Negyvenpercenként jár tíz perc pihenő!

Segítenek az asszociációk

Az információrengeteg befogadása nagyon nehéz, ha a tananyag semmihez sem köthető. A listák megtanulásához azokat érdemes összekötni valamilyen logika szerint, vagy mindegyik szóhoz találni egy asszociációt, amiről majd eszünkbe jut. A transzfer hatékonysága – mondjuk, hogy ez egy szó a listán. Képzeljük el, ahogyan a Mikulás segédjei viszik ki a mindenhová az árut, vagy szélsebes vonatok szelik át az országot. Minél bizarrabb a képzettársítás, annál jobban elraktározza az agy! Így a következő tételt máris kapcsolhatjuk ehhez a képhez, bármi is legyen az.

Inspirációt!

A figyelem legnagyobb ellensége a monotónia, és a legjobb barátja a sokszínűség. Úgy tudjuk inspirálni magunkat, hogy többféle módon fogadjuk be az anyagot. Hangosan visszaismételhetjük, felvehetjük, és lejátszhatjuk, készíthetünk belőle mind map-et, rajzot, beszélgethetünk róla valakivel. Az információ bármilyen újradolgozása és változatos, ismételt felidézése segíti a későbbi előhívást. A legkevésbé érdekes részhez keressünk egy ahhoz kapcsolódó videót az interneten, egy filmet, egy kiállítást, bármit, ami nem leírt mondatokkal szolgáltat információt.

A cikk szerzője:
Dienes Angéla
coach, viselkedéselemző
www.dienesangela.com, angela.dienes1@gmail.com, +36303063593

Pszichológia, kommunikáció és nemzetközi kommunikáció szakon diplomázott, life coach képesítést is szerzett. Tavaly jelent meg a párválasztás pszichológiájáról szóló, Csábításra születtünk című könyve. Bátran keresd, ha inspirációra vágysz céljaid elérésében, családi, párkapcsolati gondjaid vannak, vagy elakadtál egy élethelyzetben.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X