Főoldal > AKTUÁLIS > Ezért puffad a hasad a tejtől!

Ezért puffad a hasad a tejtől!

betegségegészséghastejtejtermék
0

Írta:

Szeretnéd, hogy ha gyerekednél nem alakulna majd ki ugyanez az állapot? A tejcukor-érzékenység és a tejfehérje-allergia bár nem halálos betegségek, mégis nagyon megnehezíthetik egy kisgyerek vagy felnőtt, sőt az egész család életét – a már kialakult allergiából pedig nehéz a visszaút.

A tudomány legfrissebb állása szerint,  ha a baba étrendjébe a megfelelő időben tejterméket, (például kefírt, natúr probiotikus kultúrákat tartalmazó L.casei joghurtot) iktatunk be, azzal csökkenthetjük a tejfehérje-allergia kialakulásának rizikóját! A tejfehérje-allergia például a gyermekek 2-3%-át érinti, és egyik típusa akár élethosszig tartó tejmentes diétával is járhat. Megfelelő táplálási szokásokkal azonban a betegség kialakulása csökkenthető.

A kizárólagos anyatejes táplálás időszaka után a csecsemő rohamos növekedése miatt eljön az az időszak, amikor a tápanyagszükségleteket az anyatej nem képes önmagában fedezni, így a  tejtermékek későbbi megfelelő fogyasztása – az esetleges felnőttkori allergiák megelőzése miatt is a táplálás sarkalatos pontjai.  A tejcukor-érzékenység és a tejfehérje-allergia kialakulásának megelőzésében nagy szerepet játszik, hogy a csecsemő még a szoptatás alatt, de ne túl korán találkozzon a tejtermékekkel, élőflórás joghurttal és kefirrel már akár a 7-8. hónapban, tejjel viszont legkorábban egy éves kor után! Fontos információ tehát az anyukáknak, hogy a natúr joghurt és a natúr probiotikus kultúrákat tartalmazó (Lactobacillus acidophillus (La-5), Bifidobacterium (BB12), L.casei joghurt éppen ezért már akár 8 hónapos kortól adható, így ideális segítség a hozzátáplálás időszakában.

hasfajas2.jpg ()

Felnőttkori betegségek megelőzése: még a szoptatás alatt, de ne túl korán

A laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység) oka, hogy a laktózt bontó enzim nem, vagy csak kis mennyiségben termelődik. Ennek következtében a laktóz nem képes felszívódni a vékonybélből, hanem továbbhalad a vastagbélbe, ahol a vastagbél baktériumai bontják le szerves savakká (pl. tejsav) és gázokká. Két gramm tejcukorból (kevesebb mint 0,5 dl tej laktóztartalma) közel másfél liter hidrogén gáz képződhet. A vastagbélben lévő laktóz megbontja a vízfelszívódás egyensúlyát, ami hasmenéssel jár. A széklet híg, habos, zöldes, savanyú szagú lesz. A laktózból fejlődő gáz felfúvódást, görcsöket eredményez. Mindezeket émelygés, hányinger, általános rossz közérzet és bőrtünetek kísérhetik. Hazánkban legalább másfélmillió személy érintett a tejcukor-érzékenységben, de szinte mindenkinél kialakulnak a tünetek bizonyos tejmennyiség elfogyasztása felett, azonban a teljes enzimhiány ritka.

A gyógyítás egyetlen lehetősége, hogy a laktózt valamilyen módon ki kell iktatni az étrendből. A tejfehérje-allergia komolyabb probléma, a gyermekek 2-3%-a érintett benne, és egyik típusa akár élethosszig tartó tejmentes diétával jár, de jó esetben megszűnik 1-2 év diétázástól. A két betegség közötti fő különbség, hogy az allergia nem függ a mennyiségtől, kismennyiségű allergén is kiváltja a tüneteket, elég az élelmiszernek nyomokban tartalmaznia, míg az intolerancia esetében egyéni különbségek alapján akár fél liter tej vagy annak megfelelő tejtermék elfogyasztása sem okoz gondot. Mindkét betegség megelőzésében szerepet játszik, hogy a csecsemő még a szoptatás alatt, de ne túl korán találkozzon a tejtermékekkel, élőflórás joghurttal és kefirrel már akár a 7-8. hónapban, tejjel viszont legkorábban egy éves kor után! 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X