Főoldal > AKTUÁLIS > Te tudod mit néz a gyerek?

Te tudod mit néz a gyerek?

gyerekinternetinternetbiztonságszámítógép
0

Írta:

Egyre hosszabbak az éjszakák, egyre több időt töltünk a szobában, egy-egy monitort bámulva. De miközben jólesően pihenünk a nappaliban, vajon van-e róla fogalmunk, hogy a gyerek mit művel a világhálón, a saját szobájában?

A XII. kerület jóvoltából nemrégiben egy komolyabb kutatás során vizsgálták a kisgyerekek és a kamaszok internetfogyasztási szokásait, és valószínűleg sok szülő számára rémisztő eredményekre jutottak. A kutatás eredményéről prof. Dr. Kósa Éva egyetemi tanár, pszichológus számolt be, kiemelve többek között azt az aszimmetriát, hogy a szülők a veszélyeket rendre alábecsülik.  Megdöbbentő a különbség, amely azt mutatja, hogy mennyire mást gondolnak a szülők, és mennyire más a gyerekek által elmondott valóság.

Példaként: amíg a szülők mindössze 6%-a gondolja, hogy a gyermeke olyasvalakivel beszél meg találkozót, akit még sosem látott, csak az interneten beszélgetett vele, addig a gyerekek saját bevallása szerint ez 21 százalék. Az is rendkívül ijesztő, hogy amíg a szülőknek csak a 2 százaléka sejti vagy tudja, hogy gyermekének szexuális ajánlatot tettek az interneten, addig a gyerekek 15 százaléka mondta, hogy történt már vele ilyen.

Ráadásul a kutatás során a tanárokkal is több interjút folytattak, melyek alapján kiderült, nincs kialakult gyakorlat vagy szabályrendszer: ezért az egyes internetes visszaélések iskolánként más megítélés alá estek, azaz míg egyik helyen csak egy konstruktív elbeszélgetés lett belőlük, a másik iskolában komoly büntetés járt érte.

Mindezek miatt döntött úgy a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy a kor kihívásaira és a kerületi kutatási eredményekre reagálva több lábon álló internetbiztonsággal kapcsolatos kampányt indít Hegyvidéki ONvédelem Program néven. A diákokat fenyegető online visszaélésekre és az egyre inkább terjedő káros viselkedési minták veszélyeire köztéri installációkkal is felhívják a családok figyelmét.

A Hegyvidéki ONvédelmi Programról részletesen a www.hop12.hu oldalon olvashatsz. Ugyanitt lehet regisztrálni a Szülői Akadémiára is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X