Főoldal > EGÉSZSÉG > Kifejezetten káros az energiaital a gyerekekre

Kifejezetten káros az energiaital a gyerekekre

egészségenergiaitalgyerek
0

Írta:

Az energiaitalok alternatív koffeinforrást jelenthetnek a kávéval szemben. Azonban a fogyasztásuk kockázatokkal is jár, főleg, ha gyerekekről van szó.

Túlzott koffeinbevitel

Általánosan elmondható, hogy az energiaitalok több koffeint tartalmaznak, mint egy csésze kávé. Az ajánlott napi bevitel 400 milligram koffeinből (ez a szám felnőttekre vonatkozik), ezt nem ajánlott túllépni. Egyrészt az enegiaitalok átlagos koffeintartalma 37.5 és 157 milligram között van, másrészt a gyerekeknek kevesebb is túl sok lehet, mint a felnőttek esetében.

A túlzott koffeinbevitel álmatlanságot okoz, illetve a gyerekek ingerlékenyebbek lesznek tőle, nehezebben tolerálják a környezetüket.

Ártalmas a szívre

Amennyiben meghaladjuk a napi ajánlott koffeinbevitel szintjét, a következő tüneteket észlelhetjük: szívdobogás, magas vérnyomás, megemelkedett pulzusszám és szívritmuszavar. Ráadásul mindenkinél eltérő szinten jelentkezhetnek ezek a tünetek, így ezért is érdemes vigyázni.

Függőséget okoz

Az élénkítő koffein sajnos függőséget okozhat, ezért a túlzott fogyasztása veszélyes lehet. Minél többet iszunk energiaitalt, annál jobban hozzászokik a szervezetünk a koffeinhez, ezért egyre többet és többet kér majd. A gyerekek pedig ennek még inkább ki vannak téve, mint a felnőttek.

Cukorbetegséghez vezethet

A cukros energiaitalok decinként átlagosan 11 gramm cukort tartalmaznak, amelynek rendszeres bevitele súlytöbblethez vezethet. Félő, hogy felborul a cukor anyagcseréje is, ami végső soron a diabétesz kialakulásának egyik oka.

Forrásunk volt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X