Főoldal > AKTUÁLIS > Tudj meg mindent a függőségekről

Tudj meg mindent a függőségekről

betegségegészségfüggőségkönyvszenvedélybetegség
0

Írta:

Révai Gábor író új kötetében interjúalanyaival olyan témát jár körül, amely szinte mindenkit érint: a függőség kérdését

RÉVAI GÁBOR – BESZÉLGETÉSEK A FÜGGŐSÉGRŐL
Demetrovics Zsolttal, Máté Gáborral  és Szummer Csabával

„Ne higgyük, hogy a különböző kormányok a maguk bölcsességében, a racionalitás és a veszélyesség szempontja alapján döntik el, hogy egy szer legális vagy illegális.”  – Demetrovics Zsolt

„A függő a legérzékenyebb a családban, aki kimutatja azt a sok bajt, amivel a család még nem nézett szembe nyíltan.” – Máté Gábor

„A két legtöbb halálos áldozatot követelő, rendkívül addiktív pszichoaktív anyag egyébként legális. Úgy hívják őket, hogy alkohol és nikotin.” – Szummer Csaba

Révai Gábor író interjúalanyaival olyan témát jár körül, amely szinte mindenkit érint: a függőség kérdését. Pálinka-nagyhatalom vagyunk – figyelmeztet a szerző –, miközben Magyarországon alkohol okozta májzsugorodásban mintegy ötször annyian halnak meg, mint Európa más országaiban. A kábítószer-használatot a nagy többség szigorúan elítéli, tiltja a jog is, a könyvben nyilatkozó szakemberek azonban – eltérő terápiás módszereik ellenére – a jogi tiltást egyhangúan helytelenítik.

Az ismeretterjesztésen túlmenően a Beszélgetések a függőségről célkitűzése az addikciókat körülvevő társadalmi és jogi környezet befolyásolása, valamint annak elősegítése, hogy előítéleteinket hátrahagyva elmozduljunk végre a megértés és az elfogadás irányába.

Demetrovics Zsolt pszichológus, addiktológus, kulturális antropológus, egyetemi tanár, az MTA doktora. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) dékánja, Pszichológiai Intézetének igazgatója és a Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék vezetője.

Szummer Csaba pszichológus, 2012-től a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi adjunktusa, 2013-tól docense, 2014-től habilitált docense, a Szociálpszichológiai és Interkulturális Tanszék vezetője. Kutatási területe a pszichológia és a pszichoanalízis ismeretelméleti és tudományelméleti problémái, valamint eszmetörténeti vonatkozásai, illetve a pszichedelikumok recepciója a nyugati kultúrában.

Máté Gábor magyar születésű kanadai orvos. A függőségek kutatásával és kezelésével foglalkozik. Széles körben elismert az ADHD (figyelemhiányos-hiperaktivitás zavar) területén végzett munkája. Dr. Máté több mint 20 évig családorvosként dolgozott Kelet-Vancouverben, valamint 7 évig volt a Vancouveri Kórház Palliatív Ellátási Egységének orvosi koordinátora. Jelenleg a Portland Hotel nevű lakó- és ellátóközpontban orvos, ahol a legtöbb páciens valamilyen elmezavarban szenved, kábítószerfüggő, HIV-fertőzött, esetleg mindhárom. A sóvárgás démona c. könyvében kábítószerfüggőkkel végzett munkáját és ezzel kapcsolatos élményeit taglalja.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X